Vitorlázás

Hatalmas bravúr lenne a magyar párostól az olimpiai kvóta megszerzése
A vitorlázó Nacra 17-es hajóosztály utolsó olimpiai helyéért száll harcba vasárnaptól a Lanzarote Winter Series elnevezésű nemzetközi versenyen Virág Flóra és Molnár Dávid.
Még szebb lesz a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna
A szakrális és a biciklis turizmus e jelentős helyét közel 20 ezer ember keresi fel évente, a domb tövében családbarát biciklis pihenőhelyet alakítanak ki, a kápolna új világítást kap, még szebb környezetben tarthatók majd esküvők, keresztelők is.
„A becsülettel helyt állt Balaton-felvidéki honvédek mindegyike hősnek számít…”
Az 1848-as forradalom eszméi egytől-egyig hatottak a Balaton vidékére, s még ha harcok nem is zajlottak e térségben, számos helyi lakos csatlakozott a szabadságküzdelmekhez. A Magyar Tenger vidékéről honvédnek álló ’48-as hősökről, emlékhelyeikről, élettörténetükről Hangodi László tapolcai történész mesélt Kovács Emőkének.
Csodás tájak és vacsora egy gleccserben

Bár már nagyon várjuk a jó időt, a hőségben biztos szívesen kirándulnánk jégbarlangokba egy kis hűsölésre. Van olyan, amelyik 30 kilométer hosszú gleccser alatt bújik meg, és olyan is, amelyhez panorámás vendéglő tartozik. Mer de GlaceFranciaország legnagyobb gleccsere Chamonix völgyében található. A gleccser 7 kilométer hosszú és 200 méter mély. Megközelíteni vonattal lehet Chamonix-ból, a

Reklám
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Töttöskáli templomrom

A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik leggazdagabb tárháza, ha a látnivalókról van szó. Érdekességei között a kevésbé ismertek közé tartozik az aprócska, de annál festőibb templomrom a Szentbékkálla melletti Fekete-hegy oldalában. A templom históriáját elég erős balladai homály lengi át, annyit tudunk, hogy Árpád-kori és ha minden igaz a 12-13. század környékén épülhetett, de bizonyos források […]

Felére csökkent a vendégéjszakák száma az EU-ban

1,4 milliárdra feleződött az Európai Unió turisztikai szálláshelyein töltött vendégéjszakák száma a pandémia következtében, ami összességében 52 százalékos visszaesést jelent a tavalyi évhez képest – áll az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentésében. Magyarországon 40 százalékra becsülik a csökkenést a korábbi időszakokhoz viszonyítva. Az Eurostat összefoglalója szerint 2020-ban az idegenforgalom a koronavírus-járvány által leginkább érintett ágazatok […]

Berkesi Judit: "A gyermekem érkezésével az elmúlás gondolata is hangsúlyosabban foglalkoztat"
Berkesi Judit, az M4 sportriportere őszintén beszélt a hitéről, az alázatról, a családjáról és a munkájáról is. Meghatározó gyerekkori élménye a halálhoz kapcsolódik. Hálás az életért. Szavai komolyan átmozgatják lelkünk húrjait. De azért az NB1-ről és az olimpiáról is kérdeztük.
Lanzarota Winter Series: Lesz-e olimpiai kvótánk vegyes katamaránban?
A választ a kérdésre Virág Flóra és Molnár Dávid adhatja meg, akik március 21-től Lanzarote szigetén küzdenek meg az olimpiai részvételi jogért. Az egyetlen még szabad kvótáért rajtuk kívül finn, horvát, holland, görög, lengyel és orosz vegyes párosok harcolnak. A versenyről természetesen napról-napra beszámolunk itt, a hunsail.hu oldalon, egészen a március 26-i zárónapig.
Fagyos éjszakák
Úgy egy jó hónapja csatangoltunk utoljára erdőn, mezőn és a vizek partján. Még javában tél volt. Most pedig március derekán járunk. Az olvadék sietve, csobogva, egymásba csurranva igyekszik a folyókba, tavakba. Kétségtelenül tavasz van. „Tél tábornok úr” viszont makacsul tartja állásait. Bár napközben néha tíz fok felett járunk, bimbóznak, sőt néhol virágoznak a fák, éjszakánként a kemény mínuszok uralkodnak. Északi hegyeinket hó fedi.
Történelmi vitorlástúra a világbajnokságra

Legalább egy tucat, a 12mR osztályba tartozó hajó áll össze, hogy együtt vitorlázzanak el Németországból Finnországba. Az 1300 mérföldes út végén a házigazda és a címvédő egység várja őket. Ez lesz az első alkalom az osztály történetében, amikor efféle kalandra vállalkoznak, és bár egyelőre a koronavírus-járvány miatt sok a bizonytalanság, a vitorlásprogramokat mindenképp meg akarják

America’s Cup visszatekintő

Új-zélandi kupavédéssel véget ért a vitorlázás Forma 1-ének, vagyis technikai csúcsának tekintett verseny. Különleges volt a körülmények miatt is, de az új hajótípus is alaposan felkorbácsolta az érzelmeket. Sokaknak tetszett a 36. America’s Cup, de mint mindig, akadnak csalódott nézők. Ez valahol így van rendben.

Azért sem temetjük a nyarat, lesz idén is balatoni fesztiválszezon! Mutatjuk!
A Balaton Sound idén kimarad a balatoni fesztiválkörképből, de a bulizni vágyóknak még mindig bőven kínál programot a tó körüli fesztiválsorozat. Megkérdeztük a szervezőket, mire számíthatunk.
Strand Fesztivál 2021.
None
Reklám
Újdonság a Vak Bottyán strandon
A nyár még várat magára, de a balatoni strandokon gőzerővel folyik a fejlesztés. Balatonkenese Város Önkormányzata a közösségi oldalán tájékoztatta a strandot sétányként használókat, hogy egy szakasz lezárásra került. Mutatjuk, hogy miért.
A vászolyi Szent Jakab-forrás, amely a falu védőszentjéről kapta nevét

300 főnél is kevesebben laknak Vászolyon, a források völgyében, szőlőhegyekkel, erdőkkel körülvett településen, melynek története az ősi időkre vezethető vissza.

KeszthelyFest
None
Csókolj meg! Vagy legalább ments meg! - ilyen, ha béka van a nyaraló vízóra aknájában
A vízóra aknákba és pincékbe esett békák hálásak lesznek, ha kimented őket a fogságból. Azt nem garantáljuk, hogy cserébe herceggé vagy hercegnővé változnak, de ezzel sokat teszel a környezetvédelemért.
Idén elmarad, de 2022-ben lesz újra Balaton Sound
Több európai nagyrendezvény után megérkezett a bejelentés két nagy nyárindító fesztivál, a Balaton Sound és a Telekom VOLT Fesztiválról, aminek előkészítését a járvány harmadik hulláma miatti bizonytalanság teljesen ellehetetlenítette. A Sziget fesztiválról még nincs hír.
2021-ben is elmarad a Balaton Sound

Még néhány héttel ezelőtt arról számoltunk be, hogy a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. lefoglalta a Balaton Sound helyszínét Zamárdiban.

Ki hallott már erről? Fürdőkúrapoharat őriznek Hévízen
Kiss Ernő honvéd altábornagy, aradi vértanú biedermeier fürdőkúrapoharát őrzi Hermann Katalin hévízi múzeumigazgató. Az ereklyét egyik felmenője kapta ajándékba a későbbi mártírtól.
A karantén durván felértékelte a vízparti ingatlanokat
A Balaton-part árai már a fővárosi átlagárral vetekszenek, talán ezért is fordultak a Tisza-tó felé az érdeklődők.
Ébredezik a Kőtenger
Ha az igazi tengerbe nem is tudsz még csobbanni, de a Kőtenger hullámaiba már most is belevetheted magadat.
Reklám
5+1 balatoni kilátó, amely kocsival is könnyen megközelíthető

Amíg a korlátozások érvényben vannak (de talán egyébként is), a legbölcsebb dolog, amit csak tehetünk, hogy kimozdulunk a szabadba legalább egy könnyed séta erejéig. Ezúttal azokat a kilátókat listáztuk, amelyekhez még a túrabakancsot sem kell feltétlenül felhúzni. 1. Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár Egyértelműen a déli part favoritja. Ennek okai nem csak a korszerű és látványos […]

Sporttámogatás eredményes fiataloknak

Az idén újra itt a Mol Tehetségtámogató Program Sport pályázata, némileg megváltozott feltételekkel! Fókuszban a 10–16 éves korosztály. A Mol Tehetségtámogató Program Sport pályázat várja azoknak a 10–16 év közötti magyarországi általános és középiskolás diákoknak a jelentkezését, akik jó eredményeket értek már el egy sportágban országos vagy nemzetközi versenyeken, de továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük.

Igazi kirándulóidő ígérkezik a hétvégére

Pénteken változóan felhős lesz az ég, sokfelé alakulhat ki átmenetileg zápor, hózápor. A szél veszít erejéből. Reggel nagy területen fagyhat, délután pedig 4-8 fokra van kilátás. Szombaton egy hidegfront érkezhet feltámadó északias széllel, de jelentős lehűlésre nem kell készülnünk.  Vasárnap sok napsütésre van kilátás, említésre méltó csapadék nem várható, de még élénk lesz a szél. Reggelente -6, +2, […]

Fogadj örökbe egy Folly fát!

A Folly Arborétumban március 25-én zárják a 2020/2021-es év tavaszi örökbefogadói programját. A jelenlegi tervek szerint áprilisban kerül sor a „Fogadj örökbe egy Folly fát!” kampány első örökbefogadói napjára. Az akcióval az arborétum elsősorban az ember természetszeretetét és környezettudatosságát szeretné erősíteni, és nem utolsó sorban trendivé tenni a természet iránti elkötelezettséget a gyerekek és felnőttek […]

...aki a Balatont angol nyelven az elsők közt írta le... - útirajza a Balatonról
1839. szeptemberébe egy angol utazó, John Paget (1808-1892) megjelentette angol nyelvű útikönyvét, Hungary and Transylvania címmel.
Az új-zélandiak nyerték az America's Cup-ot
Március 17-én, magyar idő szerint hajnalban az Emirates Team New Zealand csapata negyedik alkalommal nyerte meg az Amerika-kupát, A kormányos, a mindössze 30 esztendős Peter Burling (49er osztályban olimpiai arany-, és ezüstérmes) 2017 után immár másodszor nyerte el a világ legrégebbi, talán legirigyeltebb sporttrófeáját. Az olaszok, a Luna Rossa Prada Pirelli legénysége méltó ellenfélnek bizonyult, keményen küzdöttek az utolsó futamig.
Hírek a hídról: Az MVSZ gratulál a Gyapjas testvéreknek
Rendhagyó időpontban jelentkezik a Hírek a hídról, mert az MVSZ mindenképpen szerette volna megvárni a 470-es hajóosztály világbajnokságának végét. Sajnos a kvótaszerzés nem sikerült, de Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor nagyon büszke lehet arra, amit elért, nagyon jó eredménnyel zárták ugyanis a vb-t.
Az Emirates Team New Zealand nyerte a 36. America’s Cupot

Az America's Cup tizedik futamán az Emirates megszerezte a hetedik győzelmét és így 7–3-as összesítéssel megtarthatja a világ legöregebb sporttrófeáját.

Az Emirates Team New Zealand nyerte a 36. Amerika Kupát

Az America's Cup tizedik futamán az Emirates megszerezte a hetedik győzelmét és így 7–3-as összesítéssel megtarthatja a világ legöregebb sporttrófeáját.

A kupa Új-Zélandon marad

A 36. America's Cup tizedik futamán az Emirates Team New Zealand megszerezte a hetedik győzelmét és így 7–3-as összesítéssel megtarthatja a világ legöregebb sporttrófeáját

Körbehajózták a leszakadt antarktiszi jéghegyet

A Polarstern kutatóhajó néhol 500 méter keskeny csatornákat is érintve 1290 négyzetkilométeres területet járt körbe, kihasználva egy ritkán adódó lehetőséget. Az A74 kódjelű jéghegy a Brunt-hátságról vált le a közelmúltban, a megnyílt csíkon keresztül pedig olyan helyekre jut napfény, ahová ötven éve nem. Ezt komoly lehetőségként értékelték a Polarstern tudósai, és mivel egy tervezett expedíció

Ez a nyár már nagyon más lesz, ha vonatozni akarsz a Balatonnál
A nyáron már FLIRT motorvonatok viszik a nyaralókat Balatonfüredre, ám az északi parti vasút korszerűsítése folytatódik Tapolcáig és Keszthelyig. Ha elkészülnek a fejlesztésekkel a kivitelezők, villanyvonattal körüljárhatóvá lesz a magyar tenger.
Címvédéssel zárult a világ leggyorsabb vitorlásversenye
Az Emirates Team New Zealand csapata megvédte címét a 36. vitorlázó Amerika Kupában.
Tudtad, hogy Petőfi felesége Keszthelyen született?
Szendrei Júlia nemcsak felesége, múzsája volt a költőnek, hanem támogatója is a forradalmárnak. Hajdani szülőházában több mint egy évtizede emlékszoba működik, gyere, fedezzük fel a múlt titkait!
Lenyűgöző a Helikon Kastélymúzeum megújult modellvasút kiállítása

Ötszáz négyzetméter, három kilométeres sínrendszer, több tucat vasúti szerelvény, húsz állomás, több mint ezer épület.

Lenyűgöző a Helikon Kastélymúzeum megújult modellvasút kiállítása

Ötszáz négyzetméter, három kilométeres sínrendszer, több tucat vasúti szerelvény, húsz állomás, több mint ezer épület.

Kerek évszámot ünnepel a hévízi piac
A műanyagok, „ipari hulladékok” után a helyi piacok megteremtették az egészséges, minőségi élelmiszerek kultúráját – véli Benkő Lajos, a szinte napra pontosan 10 éves Hévízi Termelői Piac vezetője.
Nemzetközi Verkli Fesztivál 2021 Keszthely

2021. szeptember 4-5-én újra megszólalnak a hagyományos zenegépek, a verklik Keszthelyen a Nemzetközi Verkli Fesztiválon.

A MOME új szabadon választható tárgya az EKF projektek megvalósítását segíti
A MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. stratégiai megállapodást kötött.
VonyArts Folkart népzenei és világzenei fesztivál 2021 Vonyarcvashegy

2021. augusztus 24-29. között a folk- és világzene szerelmeseit várják Vonyarcvashegyre, a VonyArts Folkart népzenei és világzenei fesztiválra.

Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő verseny 2021

2021. november 13-án rendezik meg a 14. Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő versenyt.

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál 2021 Vonyarcvashegy

2021. augusztus 19-22. között zamatos szőlőkből készült borok és ízletes falatok változatos sora kínálja magát a 15. Bor- és Csemegeszőlő fesztiválon, Vonyarcvashegyen.

40 halász emléknap 2021 Vonyarcvashegy

Többnapos rendezvénysorozattal emlékeznek az 1792 telén történt eseményre, a 40 halászra, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból.

Itt vannak a legkorábbi méhek! Már szorgosan gyűjtögetnek a Kis-Balatonnál
Zömök, hangosan zümmög és fekete, fehér, sárga, szalagos "bundát" visel. Ő a poszméh, aki ezekben a napokban megkezdi szorgos munkáját. A cserjék barkavirágzatainak virágporával táplálkozik, így a korán előbújó rovarok egyike.
Reklám