Vitorlázás

Vizsgálják a tengerek élővilágának változását

A tengeri élővilág rendkívül sokszínű. Folyamatosan változik, ezért nem elég egyszerűen megfigyelni a változásokat. Meg kell érteni a mögöttük zajló folyamatokat, hogy azokból hosszú távú előrejelzéseket tudjanak készíteni a kutatók. Az Egyesült Államok Tengeri Biodiverzitás Megfigyelő Hálózata (U.S. Marine Biodiversity Observation Network, MBON) erre a feladatra jött létre. Céljuk, hogy a kutatók ne csak az

Fehér szirmok, sárga csodák, fekete bárkák, bordó nádasok... - Takáts Gyula hagyatéka
Takáts Gyula költő-író élete szorosan kapcsolódik a Balatonhoz. Fonyódon Helikont teremtett, Becén idilli környezetben élt présházában. Lírai és prózai művei nagy részében megjelenik a tavi táj, de ott találjuk rajzain, grafikáin is. A rendkívül sokoldalú – balatoni – alkotó életművéről Parill Orsolyával, a művész unokahúgával és jogutódjával Kovács Emőke beszélgetett.
Györöki Nyári Tárlat 2020 Balatongyörök

A képzőművészszakmában nagy tekintélye van a Balatongyöröki Nyári Tárlatnak, amelyen kortárs művészek alkotásai tekinthetők meg.

Ria a rinolány - Megszavazták a Veszprémi Állatkert kis jövevényének a nevét
A nagyközönség segítségét kérte a Veszprémi Állatkert a kis orrszarvúbébi nevének kiválasztásában. Legifjabb lakójuknak afrikai eredetű vagy hangzású, R betűvel kezdődő nevet szerettek volna adni, így lett végül Ria a kis szélesszájú.
Reklám
Bevadult a Balaton - nézd, hogy járt ez a szerencsétlen kutya!
Révfülöpön a sokadik vaddisznótámadás történt a napokban. Egy kisebb konda esett neki a család kedvenc kutyájának. Épphogy túlélte.
Tiéd a színpad! 2020 Vonyarcvashegy

2020. június 27-én sok szeretettel várják a Vonyarcvashegyen üdülők vagy helyi tehetségek színpadképes, zenés, táncos, vagy prózai produkcióit.

Ünnepi fényjáték a Szigligeti várban 2020

2020. augusztus 20-án, Szent István napján ünnepi fényjátékot rendeznek a Szigligeti várban.

Badacsonyi tapas-tálakat tapasztalhatunk meg a Hableányban
None
Újra GyenesdiásON 2020

2020. július 4-5-én vidám zenés hétvégére várják az érdeklődőket Gyenesdiásra, az Első Balatoni Hal-és Termelői Piacra.

Grand Tour múzeumi séta 2020 Keszthely

Ezen a rendhagyó múzeumi sétán az elmúlt évszázadok utazási történelmének néhány érdekes pillanata elevenedik meg Keszthelyen.

Elmarad a lányok beavatása idén a Balatonnál
Idén elmarad az Anna-bál, de az Anna fesztivál nagyszabású szabadtéri rendezvényeit megtartja a város. Lesz prímásverseny, operagála, kórusok koncertje és újdonságként operett műsor.
Helikoni éjszakák 2020 júliusában a keszthelyi Festetics-kastélyban

2020. július 15., 22., 29-én a keszthelyi Festetics-kastély ódon falai között, és csodaszép parkjában különleges programok várják a látogatókat.

Tündéri közös képet posztolt Lilu a kis Félixszel - a kisfiú most először látta a Balatont - Fotó
Lilu második kisfia, Félix áprilisban ünnepelte első születésnapját. A karantén vége óta a műsorvezető igyekszik minél több mindent megmutatni neki a világból.
Reklám
Klassz a parton fesztivál 2020 Balatonfüred

2020. július 12-18. között a balatonfüredi Vaszary Villa kertje ad otthont a Klassz a parton rendezvénysorozat komolyzenei hangversenyeinek.

Hévízi-tó TT túra
None
Nyári menetrend szerint robog a fenyvesi kisvasút
Naponta 14 járat közlekedik az idén 70 éves kisvasúton. Az első vonat 5:35-kor indul Balatonfenyvesről, az utolsóra 18:55-kor lehet felszállni.
Tematikus vezetett séták Füreden #8 - Écsy-villa
Balatonfüreden sok gyönyörű villa van ami megcsodálható, némelyik bejárható és mindegyik külön történettel rendelkezik. A történetek és épületek ismerője, Fülöp Júlia idegenvezető mesél nekünk a VillaSéták alkalmával. Füred híres fürdőigazgatója soha nem élt az általa építtetett nyaralóban, de az Écsy-villa falai sok érdekes történetről mesélhetnének.
Audi Nádas Kupa hétvégén Alsóörsön - Újabb verseny a legfiatalabb vitorlázóknak
Audi Nádas Kupa hétvégén Alsóörsön - Újabb verseny a legfiatalabb vitorlázóknak
Augusztus 1-jén lesz a Balaton-átúszás Révfülöp és Balatonboglár között

Az 5200 méteres távon rajtolni Révfülöpön a kikötőből 8.00 és 12.00 óra között lehet majd.

Hétvégén sűrűbben közlekednek a sétahajók Fonyód és Badacsony között

Május elsején ezrek szoktak áthajózni Fonyódról Badacsonyba, hogy megízleljék a zamatos borokat, felfedezzék a környéket, ez idén elmaradt, de most bepótolhatjuk.

Szombaton jön a Fehér Szalag

Az Ezüst Szalag és a Tramontana Kupa után, most szombaton, június 27-én a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 23. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round következik, ami újabb felkészülési lehetőség a közelgő Kékszalagra. Továbbra is nagyon fontos az óvatosság, így nevezni ezúttal is kizárólag a VIHAR rendszeren keresztül lehet. A nevezés véglegesítésére és a pénzügyi

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tekeres-völgy, Veszprém

A veszprémi népek általában büszkék a városuk természeti adottságaira, hiszen az tulajdonképpen a Bakony kislábujja, de a Balaton sincs egy köpésnél nagyon messzebb. Számtalan olyan titkos zug övezi azonban a megyeszékhelyet, amely még a tősgyökeres veszpréminek is meglepetés számba megy. Most ezek közül is egy különlegesen szépet vettünk górcső alá: a Tekeres-völgyet. A Laczkó-forrástól kifelé […]

Reklám
Megvan az idei Balaton-átúszás új időpontja
A járványhelyzet miatt az eredeti, június 27-re kiírt időpontot módosítaniuk kellett a szervezőknek.
Új időpontban a Balaton-átúszás
None
Augusztus 1-jén lesz a Balaton-átúszás
Persze csak ha az időjárás is úgy akarja.
Csak úszni indult a fiatal lány, a vízirendőrök mentették ki
Fél óra múltán sem tért vissza a zamárdi partra az úszni indult fiatal lány, a vízirendőrök mentették meg csütörtök délután.
Pörköltfőző Verseny és Old Boys Kispályás Foci Kupa
None
Beindulnak a bulik a Plázson
Bár a nagykoncertek még váratnak magukra, a Plázson tavaly felépült Arénában már hétvégétől beindul az élet. Június 26-án elstartol az idei Metzker Viktória & Friends sorozat, másnap, szombaton pedig Sterbinszky és Mynea szórakoztatja a nagyérdeműt. Egyelőre a bulikban csak limitált számban fogadják a látogatókat.
Open Water Tournament Alsóörsön
None
Gattyán György adományából vásároltak a vízimentők új mentőautót a Balatonra

2020. június 25-én Balatonfüreden adták át a vízimentőknek azt az új mentőautót, melyet a Gattyán Alapítvány adományából 31,5 millió forintért vásároltak.

Örömbiciklizéssel hangolódtak a szeptemberi versenyre a Kis-Balatonnál
33, 60, 137 - ezek nem nyerőszámok, hanem a kilométerek, melyek a Tour de Zalakaros résztvevőire várnak!
Egy hajó, ami akkora, mint egy város

Érdekes koncepcióval állt elő a Beiderbeck Designs: Galileo2 munkanevű katamaránjuk 183 méter hosszú, van benne egy kikötő, szabadtéri mozi és 460 négyzetméteres medence. Kalkulált ára is ehhez mért: 500 milliárd euró. A Beiderbeck Designs munkatársainak határozott célja „lényegesebb kijjebb tolni a lehetőségek határait”. És ahogy a látványterveket nézzük, nem féltek nagyot álmodni. A Galileo 2:

Sűrűbben közlekednek hétvégén a sétahajók Fonyód és Badacsony között

Május elsején ezrek szoktak áthajózni Fonyódról Badacsonyba, hogy megízleljék a zamatos borokat, felfedezzék a környéket.

Balatonfüreden forgalomkorlátozások lesznek a hétvégén
Pénteken és szombaton több utcát is lezárnak Balatonfüreden az esti órákban. Mutatjuk, merre nem lehet behajtani.
A Padka Színház előadása 2020 Alsóörs

Játszunk pantomimet! címmel 2020. augusztus 1-jén 19 órától a Padka Színház interaktív előadását rendezik meg az alsóörsi Merse parkban.

Nem múlhat el a nyár szigligeti várkoncertek nélkül
Koncertek a Balaton felett a naplementében? A Szigligeti várban idén is a magyar könnyűzene legjobbjai zenélnek!
Kiss Domonkos Judit koncert 2020 Alsóörs

Alsóörsön, az Művelődési Ház melletti átrium ad otthont Kis Domokos Judit ingyenes koncertjének 2020. július 25-én 20 órától.

Júliusi Jazz Móló a Sirály parkban 2020 Alsóörs

A jazz ritmusát élvezhetjük 2020. július 18-án 20 órától Alsóörsön, a Sirály parkban a Jazz Móló ingyenes rendezvényen.

Kövi Szabolcs koncert 2020 Alsóörs

Kövi Szabolcs ad ingyenes koncertet 2020. július 3-án 19 órától Alsóörsön, a Merse-parkban.

Gattyán György adományából a vízimentők új rohamkocsit vásároltak a Balatonra

2020. június 25-én Balatonfüreden adták át a vízimentőknek azt az új mentőautót, melyet Gattyán György adományából, 31,5 millió forintért vásároltak.

Hévízi orgonakoncertek Teleki Miklóssal 2020

2020. július 8-tól szerdánként este 8 órától Teleki Miklós orgonakoncertjei várják a zenekedvelőket Hévízen, a Szentlélek templomban.

Érdekességek a hévízi fürdő épületeiről

A platán fák szegélyezte dr. Schulhof Vilmos sétány egyik oldalán a Hévízi-tó, másik oldalán a Szent András Reumakórház történelmi épületei tárulnak elénk.

Ideális körülmények várják a horgászokat Alsóörsön
Csend, nyugalom, idilli hangulat. Mindez jellemzi az Ezüsthíd Horgász Egyesület tanyáját. Látszik, hogy jó kezekben van, tiszta, rendezett udvar, impozáns épület. A mintegy ötven csónakot befogadó kikötőt nádas veszi körül.
Zánkai nyár 2020

2020. július 4-augusztus 23. között a család minden tagjának szórakoztató programokat kínálnak Zánkán, a strandi szabadtéri színpadon.

Szombaton rajtol a Fehér Szalag Generalcom Nagydíj. Nevezni a viharban lehet
Szombaton rajtol a Fehér Szalag Generalcom Nagydíj. Nevezni a viharban lehet
A legendák és a szerelem kastélya a nádasladányi lak
A nádasdladányi kastélyt 1873-ban építette a Nádasdy-család – a legendák és a szerelem kastélyának is nevezik, de miért?
Reklám