Vitorlázás

Gyermekmentési pont létesül Balatonlellén

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány a Masterplast Nyrt. támogatásával egy gyermekmentési pontot hoz létre Balatonlellén, amelynek alapkövét hétfőn már le is rakták. Az alapítvány a balatoni településen már 13 éve jelen van és több, mint négyezer gyermeknek voltak segítségére eddig. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója közölte: a mentőszolgálat évente 1,2 millió betegnek, köztük 45 […]

Szeptemberben már csak négy vonalon járnak a kompok

A balatoni kompok is az utóidény menetrendje szerint közlekednek mostantól. Augusztus 31-től utóidényi menetrend szerint közlekednek a menetrendszerinti személyhajók és kompok a Balatonon a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tájékoztatása szerint. A településeket összekötő menetrendi hajójáratok szeptember 27-ig már csak 4 útvonalon járnak: Siófok-Balatonfüred-Tihany, Badacsony-Fonyód, Balatonboglár-Révfülöp és Balatonmáriafürdő-Balatongyörök-Szigliget-Badacsony között. Sétahajók szeptember 27-ig még 8 kikötőből indulnak. […]

Hollywoodi szuperprodukcióban szerepel a vitorlázás

Látványos és fontos szerepet kapott két F50-es katamarán a nyár blockbusterének kikiáltott, Christopher Nolan által rendezett Tenet című filmben. A John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Michael Caine és Kenneth Branagh főszereplésével forgatott mozi külső jeleneteit hét helyszínen vették fel, szerte a világban. Köztük volt Southampton, ahol a forgatókönyv szerint késhegyre menő küzdelemnek kellett

Tigris tankok a Balaton fenekén?

Rengeteg mende-monda kering a magyar tenger partjának lakói között néhány eltűnt tigris tankról. Az urbánus mítosz szerint a tó alja ugyanis pár második világháborús német harckocsi maradványait őrzi. A tények és a legendák közti határvonalat a toretro.blog.hu vállalkozott meghúzni. „Zamárdi partjai, 1945 március: három német harckocsi, ún. Tigris közelít a Balaton befagyott vize felé. A […]

Reklám
Hétvégén jön a 25. Balaton Boat Show
Immáron 25. alkalommal rendezik meg szeptember 4-6. között Balatonkenesén, a Kenese Marina Port kikötőben Magyarország egyetlen vízi és vízparti hajókiállítását, a Balaton Boat Show-t. 75 kiállító, 80 vízen és vízparton bemutatott hajó, több mint 10 premier és technológiai újdonság, teszthajózási lehetőség, és az időszak legjobb árai várják a hajózás szerelmeseit és az érdeklődő nézőket. A rendezvény biztonsága érdekében a szervezők számos megelőző intézkedést vezettek be, így egy kis odafigyelés mellett a megszokott formában élvezhetik a látogatók a hajókat és a kikötői hangulatot.
WOW Legyél jobb! nagyhajós tréning a NAU330 osztály támogatásával
A magyar vitorlázónőket tömörítő Women On Water Hungary és a legnépesebb nagyhajós osztály, a NAU330 együttműködési megállapodásának keretében az idei szezonban az Országos Bajnokság támogatása mellett még egy, a női vitorlázó közösséget támogató esemény valósul meg. 2020. szeptember 12-én a WOW NYÁR vitorlázó tudás fejlesztést célzó programsorozatának második tréningjeként WOW-NAU330 nagyhajós edzést tartunk a Kenese Marina Portban. Az edzőnap célja, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek a nagyhajós versenyzés alapjaiba.
Vajon ki nyeri a Solitaire du Figaro versenyt?

Ha létezik a szólóvitorlázásnak klasszikus eseménye, hát „a Figaro” az. Három-öt szakasz Franciaország nyugati partvonala mentén, egyenként három-négy nap minimális alvással, miközben végig csúcsteljesítményt kell leadni. Aki itt képes győzni, az tényleg magas színvonalon űzi a sportágat. Mint minden esemény előtt, természetesen itt is felmerül a kérdés, ki állhat végül a dobogó legfelső fokára. Ezúttal

Heti nyertesek és kedvencek - Mutasd meg te is a balatoni nyár legjobb pillanatát!
Az utolsó héten is özönlöttek a szuper fotók olvasóinktól, ezek közül válogattunk egy adagot, és az újabb nyerteseket is kisorsoltuk. Jó volt veletek játszani, jó volt látni, ahogy ti is élveztétek a nyarat, a Balatont! Mutatjuk a nyerteseket.
Monautix Országos Bajnokság: 3 hajóosztály, 9 futam, izgalmas verseny
Az elmúlt időszak igencsak széltelen napjai után volt remény arra, hogy a múlt csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó Monautix Országos Bajnokság résztvevői teljesíthessék a versenykiírásban szereplő tíz tervezett futamot. Persze, az időjárás igencsak komoly fordulatokkal nehezítette a Sipos Péter vezette versenyrendezőséget, de ennek ellenére sikerült kilenc futamot megrendezni a három hajóosztálynak, amihez azért bravúros döntésekre is szükség volt.
Nem biztos, hogy megrendezik ősszel a VI. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupát
A szervezők bejelentették, hogy 2020. október 1-jén döntenek a világ legnagyobb pontyfogó versenyének lebonyolításáról, vagy annak idei törléséről. Az eredetileg áprilisra meghirdetett sporteseményt a koronavírus-járvány miatt halasztották október 22-28-ra, de a COVID-19 második hulláma most ezt is felülírhatja.
18 embert mentettek ki a rendőrök a Balatonból a hétvégén
A nyárias idő rengeteg embert a vízbe csalt a hétvégén. Voltak, akik veszélyes helyzetbe kerültek.
NAU370 RUN Országos Bajnokság: Nagy versenyre készülnek
Kiemelkedő esemény lesz a héten a NAU 370 RUN Országos Bajnokság, amely a Nautic 370 RUN osztály, a KENESE MARINA-PORT VSE és a Magyar Vitorlás Szövetség együttműködésében, Balatonföldváron kerül megrendezésre.
Változás Siófokon! Átterelik a forgalmat a hídlezárás miatt
A Siófok központjában lévő Baross hidat 2020. szeptember 1-től lezárják a gépjárműforgalom elől. Egészen 2021 májusáig tartanak majd a híd átépítésének munkálatai.
Reklám
Gyerekmentési pont épül Balatonlellén
Négyezer gyermeknek, csecsemőnek nyújtottak segítséget a Magyar Gyermekmentő Alapítvány Balatonlellén. Jövő nyárra már új, állandó állomáshelyük lesz a városban.
Holnap kezdődik a Finn dingi Európa-bajnokság

Gdyniában mindhárom korosztályban rajtol magyar hajó a nehézsúlyúak olimpiai osztályának kontinensviadalán

Az első Balaton-átúszó szerelmével indult a magyar úszósport
Szekrényessy Kálmán a Balaton és Magyarország, valamint Európa kiemelkedő sportolója volt. "Szekrényessy balatoni távúszása után méltán magunkra vonjuk egész Európa sportembereinek figyelmét." Írták róla akkor.
XIV. NN Ultrabalaton
None
Elhamvadt a Bondoró Fesztivál főnix madara
Bohém hétvégével zárta a nyarat a Bondoró Fesztivál, idén második alkalommal rendezték meg a családias hangulatú rendezvényt Kapolcson.
Szeptember elseje a meteorológiai ősz első napja

A nyár utolsó napjaira a tikkasztó jelző volt a helyénvaló, s mintha ezt elvágták volna, megérkezett a meteorológia ősz, s vele a szomorkásabb idő is.

Megújították szárazföldi flottájukat a balatoni vízimentők

Modernebb és biztonságosabb autókra cserélte le az elöregedett szárazföldi flottáját a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Partnerségük jegyében A Das WeltAuto rendkívül kedvező áron és feltételekkel 6 gépjárművet biztosított a szakszolgálatnak. Fő profilunk a vízimentés. Ám tevékenységünk nem csak a vízre korlátozódik, szárazföldön – a Balaton északi és déli partján – is rengeteget vagyunk úton. A területi […]

Felújítják a kerékpárutat Kenese és Fűzfő között

A régi elbontása után új kerékpárút épül mintegy 4 kilométeres szakaszon Balatonkenese és Balatonfűzfő között. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már ki is írta a pályázatot a fejlesztés kivitelezéséhez. Legutóbb Örvényes és Tihany között újult meg a Balatoni Bringakör, ez alkalommal a Veszprém-, és Somogy megyét is érintő beruházás fő helyszínei Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonfűzfő […]

Merész újítás az iPhone-ok gyártójától

Egy vízben álló gömb lesz az Apple új szingapúri boltja, ez az üzlet lesz az első, ami vízre épült. A helyén korábban egy üvegépület állt, amely egy szórakozóhelynek adott otthont. A gömb alakú épület üvegpanelekből áll majd, amelyekről nappal visszatükröződik a városkép, este pedig világít. A világítást részben egy tetőablakkal oldják meg, bejutni pedig vagy

Reklám
Kipróbálnád, hogy milyen a chilis madártej és a habcsók?
Madártej, habcsók, édes kísértés, tiramisu - bármennyire is azt képzelhetnénk, mégsem egy cukrászda desszertjeit mutatjuk be, hanem egy Balatonhoz közeli termelő chilis különlegességeit.
Kipróbálnád, hogy milyen a chilis madártej és a habcsók?
Madártej, habcsók, édes kísértés, tiramisu - bármennyire is azt képzelhetnénk, mégsem egy cukrászda desszertjeit mutatjuk be, hanem egy Balatonhoz közeli termelő chilis különlegességeit.
NAU 370 RUN Országos Bajnokság: Nagy versenyre készülnek!
NAU 370 RUN Országos Bajnokság: Nagy versenyre készülnek!
A Kicsim nagy győzelme a NAU330 Országos Bajnokságon
A Kicsim nagy győzelme a NAU330 Országos Bajnokságon
A Kishamis Bajnokságot, a Nemere II. emlékversenyt nyert!
A Kishamis Bajnokságot, a Nemere II. emlékversenyt nyert!
Monautix Országos Bajnokság: Három hajóosztály, kilenc futam, izgalmas verseny!
Monautix Országos Bajnokság: Három hajóosztály, kilenc futam, izgalmas verseny!
Embert gázolt a vonat Siófoknál
Hiába volt piros a fényjelzés, feltehetően figyelmetlenségből a sínekre lépett a siófoki gyalogosátjárónál egy ember. Elgázolta a keszthelyi gyors.
A Kishamis bajnokságot, a Nemere II. emlékversenyt nyert
Vasárnap, a bajnokság utolsó napján már csak 1 futam hiányzott a meghirdetett 7 futamból, így a rajtot a versenyutasításnak megfelelően 10:00 órára tervezte a rendezőség. A reggeli kormányosi értekezleten még nem sok szél látszott, de bízva az előrejelzésekben 9:00 órakor vízre szállt a mezőny.
Marie Tharp – Az óceánok térképésze

Az elmúlt 100 évben rengeteg mélytengeri expedíció igyekezett feltérképezni a tengerfenék rejtelmeit, de még mindig nagyon kevés információnk van. A legtöbb szökőár földrengéssel kezdődik valahol az óceán fenekén vagy annak közelében. A tengerfenék élőhelyként szolgál halak, korallok, mikrobák, rákfélék és más élőlények komplex közösségei számára, miközben topográfiája szabályozza az áramlatokat, segítve a Föld éghajlatának szabályozását.

Balaton Oldtimer Túra 2020 Balaton kerülés

2020. szeptember 26-án 9 órakor kezdődik az első alkalommal megrendezésre kerülő Balaton Oldtimer túra.

Tihanyi találka 2020

2020 szeptemberében két alkalommal is a Balaton-felvidék ikonikus borászatai, őstermelői, kézműves gasztro-műhelyei gyűlnek egybe a Tihanyi Találkán.

48 férőhelyes kishajókikötő épült 300 négyzetméteres mólóval Szegeden

Az úszómű a pihenni vágyók mellett kiszolgálja a vízi sportok kedvelőit, a vízitúrázókat, horgászokat is.

Kicsim nagy győzelme a NAU330 Országos Bajnokságon
Rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva, magabiztos vitorlázással nyerte a Kicsim a NAU330 Országos Bajnokságot, mely verseny házigazdája a Spartacus Vitorlás egylet volt. A Böjte Richárd (AVIS SE) kormányozta hajó és a Lovas Zsolt, Molnár Zsolt, Mészáros Mátyás, Joó Junior Ferenc, Török Zoltán alkotta legénység két futamot megnyert és négyben a második helyen ért célba a megrendezett tíz futamból, így végül 17 ponttal zárta az OB-t
Veszprém-Balaton Filmpiknik, szeptember 3-5.
None
Középkori forgatag és az Éltető Pontok találkozása 2020 Zádorvár – Pécsely

2020. szeptember 12-én rendezik meg a Középkori forgatag és az Éltető Pontok találkozása című rendezvényt Zádorvár - Pécselyen.

Mezítlábas futás a homokban és a Balatonban
Több mint ezren futottak a balatonlellei strand homokjában és a magyar tengerben a hétvégén az immár harmadszor sorra kerülő Beach Runon.
Templomok éjszakája 2020 Balatonalmádi

2020. szeptember 12-én, szombaton rendezik meg Balatonalmádiban a Templomok éjszakáját 18 órától.

Hét különleges fainstalláció a mesés Balaton-felvidéken

Az augusztusban rendezett építészeti fesztiválon Vigántpetendre, Kapolcsra és Taliándörögdre készültek közösségi installációk.

Balatoni Nyár műsorvezetői elbúcsúztak a Balatontól
Rátonyi Kriszta, Fodor Imre, Somossy Barbi és Forró Bence mindannyian nagyon sajnálják, hogy a héten befejeződik a Duna Televízió délelőtti magazinműsorának idei évada, hiszen rengeteg élményben volt részük az elmúlt 11 hét alatt.
Soulistic – Malek Andi Gospel Tour 2020 Hévíz

Malek Andi és Jáger Bandi gospel estje hallható Hévízen, a Városháza dísztermében 2020. szeptember 19-én.

TáncPart 2020 Keszthely

2020. szeptember 10-12. között rendezik meg Keszthelyen a TáncPart fesztivál programsorozatát a Balaton Színházban.

Utóidényi menetrend szerint járnak a balatoni kompok és személyhajók

A településeket összekötő menetrendi hajójáratok 2020. szeptember 27-ig még 4 útvonalon közlekednek, a sétahajók pedig 8 kikötőből indulnak.

Változik a hajók menetrendje a Balatonon
None
Augusztus 31-től ritkábban közlekednek a balatoni hajók és kompok

A balatoni hajók esetében szeptember 27-ig, a kompoknál október 4-ig tart a mával életbe lépett utóidényi menetrend.

Reklám