Vitorlázás

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Monoszló

Végtelennek tetsző, erdős terek lankáin sorakoznak a bodros szőlőkarók. A háttérben álmos kőmacskaként nyújtózó hegydomborulatok rajzolódnak ki. Ez Monoszló. A napfény és a béke szigete. A mindössze két falut magába foglaló Monoszlói-medencét a Káli-medence egy keleti mellékmedencéjének tekintik. Magát a falut talán Zánka irányából a legpraktikusabb célba venni, de kissé kacskaringósan a 77-es főút felől […]

Automata drónok ellenőrzik a teherhajók tartályait

A technológia innovatív felhasználása megkönnyíti a legnehezebb és legveszélyesebb rutinfeladatok elvégzését, miközben csökkenti a tulajdonosok költségeit. A teszt során drónnal ellenőrizték egy átmeneti tároló- és kirakodó hajó tartályait. A műszaki vizsgálat során a drón által készített videót valós időben elemezte egy algoritmus, hogy feltárja a szerkezet repedéseit. A Scout Drone Inspection és a DNV GL

Új balatoni napijegyeket vezet be a MÁV

Új balatoni napijegyeket vezet be a MÁV annak érdekében, hogy a part menti települések turisztikai attrakciói, szórakozóhelyei könnyen és kényelmesen elérhetőek legyenek a vasút használatával.  Valamennyi napijegy jellegű ajánlat a meghirdetett balatoni állomásokon felül a kiemelt turisztikai jelentőséggel bíró Tapolca – Sümeg szakaszon és a Balatonfenyvesi kisvasút vonalán is felhasználható korlátlan számú, 2. kocsiosztályon történő utazásra az […]

50 méterről zuhanhatsz a mélybe!
Ha valódi izgalmakra vágysz, akkor neked találták ki az 50 méter magas szabadesés tornyot és a Kis-Balaton felett száguldó hullámvasutat!
Reklám
Anya kapitány – a nő, aki a gyerekeivel vitorlázza be a világot
Heather Richards kapitány minden reggel a hullámok hangjára ébred, ahogy otthona falát verdesik. Jelenleg egy 43 lábas vitorlás hajón él valahol Kalifornia partjainál. A legénység többi tagja is a Carodon nevű vitorláson alszik: Heather 16 éves lánya, Ava, és 14 és 4 éves fiai, Julius és Sawyer. Az utóbbi pár hónapban hajóztak le ide délre a kaliforniai Sausalitoból, hogy megtanulják, hogyan kell vacsorára halat fogni, és hónapokig túlélni a tengeren. A család éppen egy bemelegítő túrán vesz részt – így készülnek fel egy hosszabb, Föld körüli vitorlázásra.
7 balatoni helyszín, ahonnan álomszép a naplemente

A Balaton lenyűgöző természeti környezete különlegessé teszi a napnyugtákat: a varázslatos pillanatok látványa után biztos, hogy könnyű álmot hoz az éj.

Princess X95 – Olasz dizájn, brit technológia

A brit hajóépítő az új Princess X95-öst a tengerek luxus-SUV-jaként mutatta be. Az új X osztály első modellje az olasz Pininfarina és a brit Olesinski közös alkotása. A Princess Yachts bemutatta a legutóbbi tesztek alkalmával készült képeket, amelyek Plymouthban készültek. Az új X95-ös innovatív külső megjelenése klasszikus Princess vonalakat rejt, amelyek a teljes hajótesten felismerhetők.

Kirándulás közben vigyázzunk az erdő állatvilágára is
Országos jelenséggé vált, hogy a jó idő beköszöntével, a pihenés egy formájaként egyre többen kirándulnak a természetbe, miután a koronavírus-járvány miatt a közösségi terek látogatása korlátozott. A kirándulóknak azonban tudniuk kell azt is, hogy ha nem viselkednek felelősen a természetben, akkor veszélyeztetik az élővilágot, a vadállományt, az okszerű és tervszerű vadgazdálkodást.
Magyarország első és egyetlen Teknős Parkjában hamarosan hemzsegnek a kis páncélosok
None
Varga Mihálytól kérik, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős
Az Összefogás a Balatonért Egyesület nyílt levelet írt a pénzügyminiszternek és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek.
Mikor nyaralsz idén a Balatonnál? Vajon mikor lesz jó idő?
Most, hogy végre kiszabadultunk a karanténból és a külföldi utazás még kockázatos, egyre többen terveznek hazai vakációt. Mutatjuk a legjobb időszakot a balatoni nyaralásra.
Kapás Boglárka körbeússza a Balatont
Nem kevesebb, mint 235 kilométer leúszására készül az úszóbajnok, Kapás Boglárka. Vállalása hátterében jótékony ügy húzódik, amely azt tűzte ki céljául, hogy 2030-ra a bolygó összes gyermekének jusson tiszta ivóvíz.
Paloznaki Falunapok és Szüret 2020

Gulyásfőző versenyre, tortaversenyre, zenei műsorokra, szüreti felvonulásra várják az érdeklődőket 2020. szeptember 25-27-én Paloznakra.

Reklám
A nyár attrakciója: óriáskerék Keszthelyen
50 méter magas, 30 darab, egyenként 6 fős gondolákból álló óriáskerékről lehet megcsodálni a várost és a Balatont június közepétől szeptember végéig Keszthelyen.
Bakancslistás kirándulások #4 - Koloska-völgyi Vadaspark
Balatonfüred mellett kényelmesen nyújtózik el a Koloska-völgy, ami erdejével, ösvényeivel és tűzrakóhelyeivel kedvelt kirándulóhely a környéken. A völgyben megbúvó vadasparkot a Bakonyerdő Zrt. alakította ki 2013-ban, hogy a hazánkban leggyakrabban előforduló vadfajokat közelről szemlélhessék meg az erre járók.
“A színek számomra egyet jelentenek az élettel és az örömmel” – Valter Viktor interjú

Autodidaktaként csöppent a fotóművészet világába. Mára lélegzetelállító fényképei mellett a drónfotózásba is belekóstolt. Többek között a mi borítóképünk is neki köszönhető. Felvételeinél csak határtalan lelkesedése és optimizmusa lenyűgözőbb. Valter Viktor, fotóssal beszélgettünk. Mikor jött el az a pont, amikor úgy döntöttél, hogy komolyabban veszed ezt a hobbit? A fotózás gondolata talán még egészen kiskoromra vezethető […]

Olajkatasztrófa Szibériában

Húszezer tonna olaj ömlött a szibériai Norilszk közelében lévő folyórendszerbe egy olajtároló tartályból. A katasztrófa a város szélén fekvő hőerőműnél történt, és az üzemeltető Nornickel szerint a tartóoszlopok hirtelen összeomlása okozta a balesetet. A Nornickel a Rosprirodnadzor orosz környezetvédelmi ügynökséggel közösen a levegőből követi nyomon a szennyezést, az orosz Közlekedési Minisztérium pedig a helyszínre vezényelt

Időjárás a Balatonon – Június 12-14.

Pénteken a Dunántúlon naposabb lesz az idő. A maximum-hőmérséklet 21-28 fok között alakul. Szombaton sok napsütés várható. Nem lesz szél sem jellemző ezen a területen. A legmelegebb órákban megközelíthetjük a 30 fokot. Vasárnap és hétfőn egy hidegfront hatására újra több viharra kell készülni. Az északias szelet erős, zivatarok környezetében viharos széllökések kísérhetik. A csúcshőmérsékletek 22-28 fok körül alakulnak.

Papírtörölközőn napozás? Maszk a medencében? Kiderítettük, mi igaz mindebből!
Maszkot kell hordanunk a medencében? Papírtörölközőn kell napoznunk? Be kell jelentkeznünk az ebédhez? Hajmeresztő elképzelések, de mi igaz ebből mindebből? A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét, Flesch Tamást kérdeztük arról is, hogy mi valósul meg ebből a Balatonnál.
Időjárás a Balatonon – Június 5-7. Copy

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, felhőszakadással kísért heves zivatarok is kialakulhatnak. Hajnalban 13-18 fok várható. Délután 19-28 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szombaton már sok lesz a napsütés, egy-egy zápor csak néhol fordulhat elő. A délies szél nyugaton megerősödik. Délután 22-27 fokra készülhetünk. Vasárnap a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, elszórtan alakulhat […]

Mesterséges ívóhelyek kerültek telepítésre a Balaton vízterületén, Tihany és Szántód térségében
A Tihanyi-félsziget környezetében lévő veszélyes helyek (Mesterséges ívóhelyek) kitűzése merev vörös háromszög alakú zászlóval ellátott sárga bójákkal a hajózás biztonságának fenntarthatósága érdekében történt
YS ELŐNYSZÁMOK: FÓKUSZBAN AZ OBJEKTÍV SZEMPONTOK!
Mivel az előnyszám rendszer nagyon sok vitorlázót érint, így a Magyar Vitorlás Szövetség és a Hajózástechnikai és Nagyhajós bizottság egy szakmai alapokra épülő cikksorozatban próbálja meg érthetővé és elfogadhatóvá tenni a dinamikus YS-számolással kapcsolatos döntések hátterét.
Reklám
Kisebb áremelés a balatoni kompon
Az elmúlt években változatlan díjszabással lehetett igénybe venni a Balatoni Hajózás Zrt. (BAHART) által üzemeltetett kompot. Idén azonban kisebb áremelés történt.
Balaton Classic veteránautó verseny 2020 Balatonalmádi

Tizenharmadik alkalommal rajtolnak el a veterán autók 2020. augusztus 29-én a Balaton Classic versenyen.

Dűlőre Futunk 2020 – Jótékonysági futás a Badacsony körül

2020. augusztus 29-én 10 órakor rajtol a Dűlőre Futunk Jótékonysági futás a Badacsony körül.

Délutáni túra a Nagy Pán teremtette Badacsonyon

2020. június 20-án délutáni túrát tartanak a Nagy Pán teremtette Badacsonyon, melyen érdekességek, titkok derülnek ki Badacsonyról.

Nyári túra a Tóti-hegyen 2020

Szakvezetéses élménytúrát rendeznek 2020. június 13-án a kevésbé ismert balatoni tanúhegyen, a Tóti-hegyen.

Szent Mihály-napi Búcsú 2020 Vonyarcvashegy

2020. szeptember 19-20-án huszonkettedik alkalommal rendezik meg Vonyarcvashegyen a Szent Mihály-napi Búcsút.

Vonyarci Búcsú 2020 Vonyarcvashegy

2020. szeptember 13-án 29. alkalommal rendezik meg Vonyarcvashegyen a Vonyarci Búcsút.

A Balatonra is kiterjedt a világ 31 tavát érintő egyedülálló kutatás
A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is. A jelentős nemzetközi összefogással megvalósult kutatás során öt kontinens 31 tavát érintő adatokat hasonlítottak össze, melyek közé dr. Weiperth András, a Szent István Egyetem kutatójának közreműködése révén a Balaton is bekerülhetett, írja a SZIE közleménye.
Strand rögbi nemzetközi torna 2020 Vonyarcvashegy

2020. augusztus 8-9. között a strand rögbi kapja a főszerepet Vonyarcvashegyen, hiszen a Lido strand ad otthont a nemzetközi tornának.

40 halász emléknap – a balatoni halászok napja 2020 Vonyarcvashegy

2020. július 31-augusztus 2. között rendezik meg Vonyarcvashegy több helyszínén a 40 halász emléknap - a balatoni halászok napját.

Beach Fesztivál 2021 Balatonfűzfő

2020. augusztus 4-8. között rendezik meg Balatonfűzfő hagyományos nyári zenei programját, a Beach Fesztivált.

50 méter magas óriáskerék épül Keszthelyen, a Balaton-partján

2020. június 19-től szeptember végéig forog majd az 50 méteres óriáskerék a keszthelyi Balaton-parton, a móló előtt.

Balatonfüreden újra fizetni kell a parkolásért

2020. június 10. szerda, 9.00 órától, az önkormányzat vonatkozó rendeletének megfelelően, a parkolási díjfizetés újra megkezdődik.

A Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban
None
Egy csendes fürdőváros bűnös titkai
None
Téged is vár a déli part legújabb gasztrokikötője, a PORT!
A balatonmáriafürdői PORT étterem&panzió tulajdonosa, Balla György nem keseredett el a járvány idején: még nagyobb sebességre kapcsolt a tervezett átalakításokkal. Így az övcsatorna melletti, kikötői hangulatú teraszos étterem most megújulva várja a vendégeket, hogy a dél-nyugati rész kihagyhatatlan gasztrokikötője legyen.
Szabadon utazhatunk Horvátországba június 12-től, és karantéba sem kell vonulni

Péntektől a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba mind a hét közös határátkelőhelyen.

10 érdekesség, amit nem tudtál a Pogány Madonnáról
Kis túlzással minden magyar látta ezt a szórakoztató, balatoni filmet, amelyben Ötvös Csöpi elintéz minden gonosztevőt, és még vitorlázni is van ideje. Itt a nyár, indul a szezon a tónál. Aktuális a film, érdekességeket mutatunk a Pogány Madonnáról. Milyen filmre mondott nemet Bujtor István? Hány évvel korábban volt meg a történet? Miért állt le hosszú időre a munka? Lássuk!
Pénteken pörög először a Lelle Eye

A Balatonlellén épülő óriáskerék június 12-étől várja az érdeklődőket káprázatos panorámájával. A Balatonlelle Óriáskerék – Lelle Eye Facebook oldal tájékoztatása szerint Balatonlelle szívében, a Móló sétányon, a kikötővel szemben épül fel a 30 méteres panoráma óriáskerék – számolt be a barcsihirek.hu.A szerkezetet már leszállították a helyszínre és kedden kezdték építeni, az elektromos átvétel holnap lesz. […]

Az utolsó óceánjáró is kikötött

Hat hónap után nyolc utasával végül kikötött a legutolsó óceánjáró, az Artania. A hajó december 21-én Hamburgból futott ki 140 napos körutazásra. Márciusban kitört a koronavírus-járvány a hajón, és amikor a nyugat-ausztrál Fremantle-ben kikötött, az egészségügyi tisztviselők ellenőrzése során 36 utasnak pozitív lett a tesztje. Az érintetteket a helyi kórházakban karanténba helyezték, ám hárman életüket

Három balatoni állomása is lesz az idei Strandkézilabda Bajnokságnak

A Magyar Kézilabda Szövetség idén is megrendezi a Strandkézilabda Bajnokságot, még ha valamivel kevesebb tornával is. Három torna is Veszprém megyei, egészen pontosan balatoni településen kerül megrendezésre. A strandkézilabda tornákon Veszprém megyei játékosok is évek óta részt vesznek. Nemzeti Strandkézilabda Bajnokság 2020-as programja: 2020. június 20-21. Alsóörs – MAGYAR KUPA 2020. július 4-5. Agárd – Kvalifikáció […]

Várhatóan dübörögni fog a balatoni főszezon
Hatalmas az érdeklődés a Balaton iránt, egyre több a 10-15 éjszakás szállásfoglalás. Most már elmondhatjuk, hogy a koronavírus-járvány utáni várakozások beváltak, valóban sokan szeretnének a magyar tenger partján üdülni. A parti bisztrók újdonságokkal készülnek, az egykori ikonikus Villa Gréta cukrászda pedig másfél év után éppen most nyit újra, méghozzá a kőröshegyi völgyhídnál.
Kannabiszból építenek napelemes hajót

Ahogy a hajósszektor élete visszatér a hétköznapi kerékvágásba, úgy a kapcsolódó iparágak és az innováció területén is mozgolódni kezdtek a résztvevők. Ilyen innovációs termék például a kannabisz anyagú hajó, ami az isztriai Kaštelir városában készül. A meghajtásához szükséges energiát a tetejére szerelt napelemekből nyeri, így igencsak környezetbarát közlekedési eszköznek tekinthető. Szülőatyja Luciano Beg, a Marservis

Családi íjászat kicsiknek és nagyoknak
None
Reklám