Vitorlázás

Advent első hétvégéjén karácsonyi süti, forralt bor és korcsolya is vár a Balatonnál – programajánló
A Balaton novemberben is színes programkínálattal vár. Mutatjuk a legjobbakat.
A hévízi kifolyóban tilos fürödni, mégis megteszik, s ezzel a világhírű tavat károsítják
A hévízi kifolyót már a turizmussal, utazással foglalkozó magyar internetes oldalak is reklámozzák. Nyáron tömegek strandoltak a csatornában és partján, ami nemcsak tilos és veszélyes, de ezzel visszafordíthatatlan károkat is okoznak a védett területen.
Útjavítás miatt dugó Keszthely közelében
Várakozásra és lassú haladásra készüljenek a Keszthely környékén közlekedők.
Adventi vásár
None
Reklám
Németh Miklós temetése
Németh Miklós 1935-ben született és már 1943-ban hajóba ült Balatonaligán nagybátyja balatoni dingijében. Okleveles hajómérnökként diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen - kihasználva az egyetemen lévő szélcsatorna adta lehetőséget társaival kalózvitorlákkal végzett Tudományos Diákköri munkaként kísérleteket. Ezek eredményeit a Gépipari Tudományos Egyesület Hajóipari Szakosztályának Járművek és Mezőgazdasági Gépek című lapjában publikálta.
Bondoró Fesztivál
None
A Balatont is meghódítja az inváziós rákfaj, amely a szárazföldön is képes átkelni
Az amerikai eredetű cifrarák most már nem csak a Balaton keleti medencéjében, hanem a Keszthelyi-medencében és a Zala vízrendszerében is megjelent. Az őshonos rákfajokra nézve veszélyes a terjedése.
Hogyan lesz a mákos bejgliből badacsonyi túratábla?
Nemcsak a szeretteidet, hanem a Balaton-felvidéki Nemzeti Park túraútvonalait is megajándékozhatod, ha karácsonyi süteményeket vásárolsz.
5+1 művész, akiket megihletett a Balaton – 2. rész

Múlt heti listánkon azon művészeket mustráltuk, akiket valamilyen formában a Balaton ösztökélt kreativitásra. Az ő soruk viszont szerencsére igencsak hosszú így jobbnak láttuk, ha még egyszer nekiveselkedünk a feladatnak, bár olyan csokrot összeállítani belőlük, amelyből ne hiányozna senki gyakorlatilag lehetetlen… 1. Fekete István Az elsősorban ifjúsági regényeiről ismert szerző talán leghíresebb munkája, a Tüskevár – […]

Az év öt legerősebb atlanti vihara

Az Atlanti-óceán hurrikánszezonja november 30-ával véget ér, így eljött az ideje, hogy visszatekintsünk az év legkomolyabb viharaira. Huszonegy időjárási alakulat érte el azt a kategóriát, amelyikben már nevet kap (trópusi vihar vagy hurrikán), és mostanra az is tisztán látszik, hogy 2021 átlagon felüli év volt. A pálmát egyértelműen Ida vitte el, de nézzük, kik követték

Decemberben nyit a füredi koripálya is

Mikulás napján, azaz december 6-án nyitja meg kapuit Balatonfüred műjégpályája. A 900 négyzetméteres sportlétesítmény a tavalyi árakon vehető igénybe a Zákonyi-park területén. Ha az időjárás engedi, azaz nem lesz tartósan 10 foknál melegebb, december 6-án megnyílik a műjégpálya, amelynek kialakítását már el is kezdték a Zákonyi-parkban. A tíz centiméter vastag jégrétegű, kivilágított jégpályán idén is […]

A Balatonban is megjelent az idegenhonos cifrarák

Már a Balaton nyugati felében és a Zala folyó vízrendszerében is felütötte a fejét az idegenhonos cifrarák, melynek terjedése természetvédelmi kockázat, de a kutatók szerint elkerülhetetlen – adta közre a Halászat című folyóiratban megjelent írást a pecaverzum.hu. A Balaton Keszthelyi-medencéjébe torkolló Zala-folyó és a hozzá kapcsolódó vízfolyás- és csatornahálózatnak köszönhetően összetett vízrendszert alkot. Ebben a vízrendszerben […]

Ködbe süppedt Keszthely
Nincs november köd nélkül, vasárnap délelőtt az északi part csücske is szürkébe fordult.
Reklám
Forraltbor-főző verseny Tapolcán
None
Mikulás motorozás Hévízen
None
Olimpiát nyert a balatonboglári kozmetikus
A napokban rendezték meg Budapesten a kozmetikus-tanulók diákolimpiáját. A Balatonbogláron élő Nyíri Klaudia csapatával szoros versenyben hódította el az első helyet, így ők lettek szakmájuk legjobb tanulói ebben az esztendőben.
Mikulás motorozás 2021 Hévíz

Idén ismét megrendezik a hagyományos Mikulás motorozást, melynek keretében a motoros Mikulások meglátogatják Hévíz óvodáit és nagyobb tereit.

Forraltbor főzőverseny 2021 Badacsony

2021. december 4-én 9-17 óra között rendezik meg a hagyományos forraltbor főzőversenyt Badacsonytördemicen.

Mindenki Karácsonya 2021 Révfülöp

2021. december 18-án rendezik meg Révfülöpön a XIII. Mindenki Karácsonya adventi programot.

Csokit és mesekönyvet adományozhatsz a balatonlellei jégpályán
November 26-án nyit a Balaton egyik legrégebbi jégpályája, ahol az első napon akár csokoládéval is lehet fizetni. Az édesség Füred Kapitány segítségével jut el a fővárosi Mikulásgyárba.
Bemutatták a Veszprém–Balaton 2023 EKF-program terveit
Tanácskozáson mutatták be a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program terveit Javier Valdivielso Odriozolának, az EUNIC (Európai Kulturális Intézetek Magyarországi Hálózata) hazai kirendeltségvezetőjének, aki a Cervantes Intézet igazgatója is. Ennek kapcsán az is szóba került, hogyan lendülhet túl a kulturális szféra a járvány okozta nehézségeken, és arról is, mit gondol a veszprémi EKF-tervekről.
Advent 2021 Keszthely

Adventi díszkivilágítással, gyertyagyújtással, épületfestéssel, téli finomságokkal, vásározókkal várják az érdeklődőket a keszthelyi Fő téren 2021. november 27-december 19. között.

Reklám
Advent 2021 Zánka

2021. november 28-án ismét ünnepi díszbe öltözik Zánka, megnyílnak az adventi kapuk, amelyeken keresztül eljuthatunk a kivilágított karácsonyfákhoz, az adventi koszorúhoz és a Betlehemhez.

Így festett Keszthely több mint száz évvel ezelőtt
Leesik az állad, ha végignézed ezeket a korabeli képeket: kalapos kislányok, napernyős hölgyek sétálnak a városban. Valódi időutazásban lesz részed.
Elvágta a kezét a balatoni betörő, rendőrök vitték kórházba
Egy balatonfenyvesi büféből akart alkoholt lopni egy hajdúhadházi férfi, de megvágta a kezét. Ráadásul az üvegben csak színes víz volt.
Erre figyelj, ha a balatoni komppal szeretnél átkelni
Életbe lépett a téli menetrend. Tovább rövidül egy órával a balatoni kompok üzemideje.
Még sokat Bolygózhatott volna - Meghalt Fináczy László, akit mindenki Marciként ismert
Még gyerekként kezdtünk el vitorlázni Marci, én és a szüleink a Kócsag nevű 25-ös túrajollével Balatonszemesen
Petíciót indítottak a Club Aliga területének kisajátítása ellen

Aláírásgyűjtési akcióba kezdtek a közterületek kisajátítása ellen a balatonvilágosi Club Aliga övezetében. A partszakasz bárki által történő megközelíthetőségét szeretné megőrizni az akciót szervező Aligai Fürdőegyesület, mert a 47 hektáros üdülőkomplexumra vonatkozó törvényeket egy új kormányrendelet nemrég érvénytelenné tette – olvasható a hirbalaton.hu-n A petíció szövege: 1. A Club Aliga Balaton-partja maradjon megközelíthető minden magyar állampolgár számára! […]

Vízirendőrök mentették ki a slamasztikába került kite-szörföst

A szél gyengesége miatt került bajba a sportoló, akit a siófoki vízirendőrök segítettek ki a szorult helyzetből. A rendőrség ügyeletére 2021. november 20-án, kora délután a siófoki Aranypartról érkezett bejelentés egy bajba jutott kite-szörfösről. A siófoki vízirendőrök a helyszínre sietve megtalálták a 34 éves sportolót, aki a gyenge szél miatt a felszereléssel együtt a part […]

Tegnap óta egy órával rövidebb ideig jár a balatoni komp

Hétfőtől tovább rövidül egy órával a balatoni komp üzemideje. A november 22-től érvényes téli menetrend szerint Szántód felől 7.00 és 17.00 óra, Tihany felől 7.15 és 17.15 között indulnak óránként a járatok. Ez alól kivétel a karácsony első napja, valamint szilveszter napja lesz. December 24-én Szántód felől csak 7.00 és 15.00 óra, Tihany felől 7.15

Teljes a program: hat világsztárral várja közönségét 2022-ben a VeszprémFest

Hat nap, hat világsztár – jazz, világzene, pop a VeszprémFest 2022-es programjában július 11 és 16. között. A prémium zenei fesztivál varázslatos helyszínein színpadra lép Diana Krall, Jamie Cullum, Ana Moura, a Nicolas Reyes vezette The Gipsy Kings, ZAZ és James Blunt. 2022-ben július 11 és 16 között várja közönségét a 18. VeszprémFest. Az elmúlt szezonban a […]

Nem áll jól a szénájuk – 11th Hour Racing

Az 11th Hour Racing határozott célja, hogy megnyerje a 2022–23-as The Ocean Race-t. Egyelőre nem nekik áll a zászló, most épp a Transat Jacques Vabre versenyen járt pórul mindkét hajójuk. Júniusban több ütést kapott a hajójuk, tönkrement egy foiljuk a The Ocean Race Europe során, szeptemberben a Défi Azimut regattát kellett feladniuk a kormányrendszer meghibásodása

Transat Jacques Vabre – Minden osztály az utolsó szakaszon száguld

Már csak néhány hajó, a Class 40 és az IMOCA 60 mezőnyök végén nem érte el az utolsó kerülendő szigetet, a többség már MArtinique, a cél felé tart. Az Ultime trimaránok holnap este már megérkezhetnek

Minden eddiginél nagyobb műemlék-felújítási program indul
Jellegénél és méretnél fogva páratlan, történelminek is nevezhető műemlék-felújítási program indult hazánkban, melynek köszönhetően az állami tulajdonú kastélyok és várak közül – első ütemben – összesen harminc épületet renoválnak.
November 22-től téli menetrend szerint közlekednek a balatoni kompok

Mától reggel 7 órakor indul az első komp Szántódról 17 óráig, Tihanyból pedig 7.15 és 17.15 között közlekednek a hajók.

Kóstold Körbe Bor & Gasztrofeszt -Balatonfüred
None
Zártkörű lesz a Városnap Siófokon, de az adventi vásárt megtartják
A járványhelyzetre való tekintettel a hagyományos Városnapi programokat zárt körben tartják meg Siófokon. A november 26-ra tervezett programok közül az ingyenes Zséda-koncert elmarad.
Advent Zánkán
None
A Balaton közeléből, Nemesvámosról származik az ország karácsonyfája
November 21-én, vasárnap kora délután vágták ki a Balatonfüredhez közeli Nemesvámoson- azt a körülbelül 18 méter magas ezüstfenyőt, amely idén az ország karácsonyfája lesz.
Kulturális térként születik újjá a veszprémi gyermekkórház épülete

Szabadidőközpontként újul meg az egykori Heim Pál Gyermekkórház épülete Veszprémben. Az átadót 2023 tavaszára tervezik – derült ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program sajtótájékoztatóján. A program a helyi közösségek megerősítését célozza, melynek kiváló helyszíne lesz a város egyik legszebb részén 26 éve elhagyatottan álló épület, amely 10,5 milliárd forintból újul meg 2023 márciusára. Az […]

Nagyszabású közlekedésfejlesztés a Művészetek Völgye településein

Összesen mintegy 4200 négyzetméter belterületi út újult meg és 3,2 kilométernyi járdaszakasz került kialakításra azon fejlesztés során, amely a Művészetek Völgye területén és annak vonzáskörzetében hivatott tökéletesíteni a kerékpáros közlekedés feltételeit több mint 270 millió forintos uniós támogatásból – adta közre a nagyvázsonyi polgármester. Fábry Szabolcs, a beruházás konzorciumvezetője elmondta, hogy a fejlesztés Nagyvázsonyt, Monostorapátit, […]

Életmentő tanácsok horgászoknak

Nagyon sok csónakos horgász kerül bajba ősszel a vizeken, ráadásul hűvös időben, amikor gyakran köd is nehezíti a távolságok felmérését, különösen tudatosnak kell lenni. Gyakran tapasztalható, hogy a csónakban horgászókat besodorja a szél olyan távolságra, ahonnan már nem tudnak kievezni. A Balatonon van erre megoldás: a mobiltelefonos BalatonHelp alkalmazás. Ez egy nagyon gyors segítséghívási megoldás:

Ünnepi gyertyagyújtással, Zsédával és vándorzenész rockduóval kezdődik az idei advent

Ahogy közeledik a téli szezon egyre inkább a hétvége köré centralizálódnak a programok is. Aggodalomra viszont semmi ok, ezen a héten is bőven lesz mi közül válogatnunk. Operett, koncertek, humorest, sportesemény, szervezett kirándulás és persze egy kihagyhatatlan gasztroprogram is szerepelnek a hét nagyobb dobásai között. Balaton.hu ajánlja:November 27-28 – Gasztrohegy 2021 – Halak a hegyen, […]

Legyen VIP az egészségügyben – nemzetközi családi egészségbiztosítás ami megéri!
Ezerféle egészségbiztosítás van, amitől sokszor csak felbosszantjuk magunkat, hiszen azt várnánk, hogy ezeket a szolgáltatásokat a fizetésünkből levont, vagy befizetett járulékok fedezzék. Külföldön betegnek lenni pedig egyenesen rémálom lehet. A biztosítások sokszor drágák, sok korlátozás van bennük, ráadásul nehezen átlátható, mire is jogosítanak. Most segítünk megtalálni az áthidaló megoldást egy jó családi nemzetközi egészségbiztosításra, amit megéri kifizetni.
A tél közeledtével sem pihen a Balaton
Idén – november 26-án - ötödik szezonját kezdi a műjégpálya Balatonlellén. Ahogy az eddigi években, idén is lesz téli finomságokat kínáló hütte, lesz korcsolya és fakutya bérlés, korcsolya élezés és számtalan különleges program is. A sort december 4-én egy igazi különlegesség, az Adventi Fesztivál nyitja.
Formákon túl - fotók és versek balatoni kerítésekről
None
Reklám