Vitorlázás

Kármelhegyi Boldogasszony kápolna Balatonföldvár

A neoromán stílusú, a köznyelvben csak Hegyi kápolnaként emlegetett épület az egykori kelta földvár magasabban fekvő részén, a sáncon belül található, egy tölgyfa-ligetben.

Megújulás útja Balatonszárszó

A Megújulás útja tematikus sétaút tíz állomásán táblák állnak, melyeken a reformáció legjelesebb vívmányai és azoknak a mai életünkre tett hatásai olvashatóak.

Szent Kilit római katolikus templom Siófok

A műemlékvédelem alatt álló Szent Kilit római katolikus templomot, egy korábbi helyére, 1801-1804. között emelték.

A balatoni utakon is kiemelt rendőri ellenőrzés lesz húsvétkor
A húsvéti közúti ellenőrzéseknél idén a biztonsági öv használatát is kiemelten ellenőrzi a rendőrség.
Reklám
Exkluzív fotók! Felújítanak egy ötvenéves balatoni halászhajót
Legendás balatoni halászhajó kel új életre a közeljövőben és hamarosan kiállítják majd, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa a történelmi monstrumot.
A dunai hajózás történetét felelevenítő kiállítás nyílik Bukarestben

A tárlat május 5-ig tekinthető meg a bukaresti Magyar Kulturális Intézet székházában, ezt követően több romániai Duna-menti teleülésen is bemutatják.

Érdi Mária: Az olimpia előtt Portugáliában ülök még hajóba

Érdi Mária hazatért. A tokiói játékokra készülő vitorlásversenyző az elmúlt időszakot Lanzarotén töltötte. Itthon többször is az év női versenyzőjének megválasztott klasszis elmondta, hasznos felkészülési időszakot zárt le. „A Kanári-szigeteken gyakorlatilag a világ legjobbjai ott voltak. Jó volt ilyen környezetben hangolódni az idei nagy megmérettetésre, a Tokióban megrendezendő olimpiára.” – kezdte Érdi Mária, aki hozzátette: […]

Nem kell 2024-ig várnunk a következő America’s Cupra?

Március 17-én az Emirates Team New Zealand megvédte a Kupát, és azonnal lett kihívója a következő menetre. Így most mindenki azon pörög, hogyan fog kinézni a harminchetedik America’s Cup. A tervezgetés során felmerült ötletként, hogy csak egy kihívó legyen (ezt nevezik angolul Deed of gift challenge-nek), ezt a szerepet pedig az említett társaság, a Sir

Észt fekete sasok bukkantak fel a Kis-Balatonon

Bár a Kis-Balatonnál már rendszerint télen is előfordul, az idén csak március végén sikerült azonosítani egy fekete sast a területen, akinek a gyűrűjéről az is kiderült, hogy Észtországban kelt madárról van szó és békászó sas felmenőkkel is rendelkezik – tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldala. A fekete sasról Hatalmas, Kelet-Európától az Usszuri vidékéig és Északkelet-Kínáig […]

Ötvenéves halászhajót fogadott örökbe Vonyarcvashegy

Átvontatták Vonyarcvashegyre azt a régi halászhajót, melyet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. adományozott a település önkormányzatának. A Balatoni halászat számos ponton kötődik Vonyarcvashegyhez, többek között a Szent-Mihály kápolna miatt is, amelyet a legenda szerint 40 halász épített hálából amiért megmenekültek egy dühöngő balatoni viharból. Nem csoda, hogy a falu vezetése örömmel fogadta örökbe a Süllő […]

Balatoni kéjutazás - 160 éves a Déli Vaspálya
None
Felújítják az 50 éves Süllő II. balatoni halászhajót

A hajót Vonyarcvashegy muzeális értékként kívánja őrizni és interaktív bemutatókon keresztül szemléltetni a balatoni halászat múltját.

Felújítják a Süllő II. balatoni halászhajót

A hajót Vonyarcvashegy muzeális értékként kívánja őrizni és interaktív bemutatókon keresztül szemléltetni a balatoni halászat múltját.

Reklám
Szuper klasszikusok a Fastnet Race-en – Amokura

Augusztus 8-án rajtol a 2021-es Rolex Fastnet Race, és több évforduló is közeleg a verseny életében, így nagy valószínűséggel egyre több régi hajó és csapat kerül elő, hogy része legyen az ünneplésnek. Több jubileumnak is részesei lehetünk, 2023-ban az ötvenedik Fastnet következik, 2025-ben pedig 100 éves lesz a szervező Royal Ocean Racing Club, ezek az

Jön a tavasz, így keltsd életre a leandert
Tavasszal a leander ismét a kert dísze lesz. Ideje, hogy kiültesd, mutatjuk pontosan, mikor, mit kell tenned.
Sokan a Balatonhoz menekülnek a koronavírus elől, több mint ezren költöztek el
Itt a költözési hullám, sokan az ideiglenes otthonként szolgáló nyaralókba jelentkeztek be.
A jó időben már előkerülhetnek a grillek, nézd meg, mire érdemes odafigyelni!
A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt jelenleg az otthonmaradással lehet leginkább csökkenteni a fertőzésveszélyt, de a grillezés jó kikapcsolódás.
Új helyre költözik a Balaton Sound, no de hová?

Idén elmarad a Balaton Sound fesztivál, melynek 2022-ben utoljára ad otthont Zamárdi.

Felújítják az 50 éves Süllő II. nevű balatoni halászhajót

A Süllő II. nevű, 1971-ben gyártott halászhajót – a Keszthelyen zajló felújítást követően – Vonyarcvashegy kikötőjében állítják majd ki.

Felújítják az ötven éves balatoni halászhajót Keszthelyen

A Süllő II. nevű, 1971-ben gyártott halászhajót – a Keszthelyen zajló felújítást követően – Vonyarcvashegy kikötőjében állítják majd ki.

Országos tavaszi nagytakarítás indul
Az erdők-mezők megtisztítására hív az Aktív Magyarország, hogy a pandémia alatt megsokasodott hulladéktól megtisztítsák a természetet – közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.
Így nyaraltak a Balatonnál az emberek a vállalati üdülőkben - galéria
Ritkán látható felvételeket mutatunk a régi balatoni nyaralásokról.
Reklám
Ki fogadná be a Balaton Soundot?
Ahogy megírtuk, a Balaton Sound az idén elmarad, s jövőre rendezik meg utoljára Zamárdiban. Felmerül a kérdés, vajon befogadná-e a rendezvényt másik Balaton-parti város annak tudatában, amennyit ez idő alatt a Zamárdiban élők már megtapasztaltak róla.
Kiszabadult a Szuezi-csatornában megfeneklett 400 méteres hajó

Az Ever Given majdnem egy hétig torlaszolta el az utat a hajóforgalom elől a csatornában, ezzel óriási fennakadásokat okozva a világkereskedelemben.

Problémás a balatoni vízminőség

Miközben a klímaváltozás egyre több kihívással szembesíti a balatoni régiót, új elemek is megjelentek a problémás területeken. Ezek közé tartozik a mikroműanyagok és a gyógyszermaradványok megjelenése a vízben. A magyar tenger igencsak érzékeny az időjárás hatásaival szemben. A víz világnapján Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban címmel tanácskoztak a szakemberek, ahol kiemelték: a tiszta és

Megújul a hullámház Füreden

Már megindultak a tavaly, egy szélviharban megrongálódott hullámház helyreállítási munkálatai a balatonfüredi Széchenyi sétányon – írja a település weboldala. Az elmúlt időszakban az önkormányzat több szakmai egyeztetést is folytatott annak érdekében, hogy az új szerkezeti elem időtállóbb, stabilabb, de egyben esztétikus is legyen. A felújítás során a károsodott fa elemeket horganyzott acélszerkezetre cserélik, az elemek […]

Felmelegedés várható a hét első felében

Az ország több területén is 20 fok feletti hőmérsékletre lehet számítani, de a hétvégén viszont jön a lehűlés. A sok napsütés mellett pedig eső is előfordulhat majd – olvasható ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, amelyet az MTI tett közzé. Hétfőn többnyire erősen felhős lesz az ég, az ország nyugati, délnyugati felén valószínű a legtöbb […]

Idén is engedélyezik áprilistól a csónakos horgászatot a Balatonon, de vannak megkötések
A tavalyihoz hasonlóan idén is enyhítést hoztak balatoni horgászrendben. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a vírushelyzetre való tekintettel részlegesen feloldja az áprilisi csónakos tilalmat, de lesznek olyan helyek, ahol továbbra is tilos a pecázás. Mutatjuk, hogy hol.
Hangolódjatok velünk a húsvétra

A húsvét közeledte meghozta a tavaszi hangulatot, így nem maradtok ünnepi programok nélkül. Mellette rengeteg online színházi előadás közül válogathattok még. A Balaton.hu ajánlja: Március 29. – Húsvéti szokások és hagyományok Március 31. – TAVASZI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS Március 29. (Hétfő)Pintér Béla és Társulata: Népi Rablét – felújítva (2021, Szkéné) – online vetítés – Március 29-Április […]

Hogyan lehet tönkretenni egy csapatot csapatépítéssel?
Rövid válasz: ha nem a csapat 21. századi szükségleteire figyelünk, esetleg nem is vettük észre, hogy a 20. századi gyakorlat többé már nem tartható. Megmagyarázom.
Érdi Mária: Az olimpia előtt Portugáliában ülök még hajóba
Érdi Mária hazatért. A tokiói játékokra készülő vitorlásversenyző az elmúlt időszakot Lanzarotén töltötte. Itthon többször is az év női versenyzőjének megválasztott klasszis elmondta, hasznos felkészülési időszakot zárt le.
Jogszabályváltozás!
A különböző hajózási fórumokon és hajózással foglalkozó médiában rendszeresen visszatérő téma ki-milyen hajózással kapcsolatos bírságot kapott. A hajózási szezon közeledtével szeretném felhívni minden víziközlekedésben résztvevő figyelmet néhány 2021. január elsejétől hatályba lépett jogszabályváltozásra.
Új járványintézkedések Szlovéniában és Horvátországban

Szlovéniában és Horvátországban is több új intézkedést hozott a kormány. Szlovénia módosít határátlépési feltételein, a határ menti területeken ingatlannal és mezőgazdasági földdel rendelkezők ismét karanténkötelezettség nélkül léphetik át a határt, amennyiben tíz óránál nem hosszabb ideig tartózkodnak az országban. Az ingázóknak továbbra is egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy antigéngyorstesztet kell felmutatniuk a határon. Mindenki

Kinyíltak a tündérrózsák a Hévízi-tóban és a lefolyón
Virágba borultak a tündérrózsák a Hévízi-tóban és a lefolyón.
Érdi Mária: Az olimpia előtt Portugáliában ülök még hajóba
Érdi Mária hazatért. A tokiói játékokra készülő vitorlásversenyző az elmúlt időszakot Lanzarotén töltötte.
Húsvét után további két napig utazhatunk a márciusi bérletekkel
A havi és második félhavi bérleteket alap­esetben a következő hónap ötödikéig használhatják a közösségi közlekedési szolgáltatók utasai. Az érvényességi határnap áprilisban így húsvéthétfőre esne.
Tiszta vizet öntött a pohárba Szlávik János: őszintén beszélt a magyar járványhelyzetről
A koronavírus-járvány legsúlyosabb napjai tartanak, minden eddiginél több a fertőzött, nagyon sokan vannak kórházban... és talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.
Portugál vitorlásversenyen készül az olimpiára Érdi Mária
A tokiói játékokra készülő balatoni vitorlásversenyző hazatért a Kanári-szigetekről, ahol az Olympic Winter Series elnevezésű megmérettetésen a Laser Radial hajóosztályban ezüstérmet szerzett. Itthon többször is az év női versenyzőjének megválasztott klasszis elmondta, hasznos felkészülési időszakot zárt le, de a további versenyeket illetően még sok a bizonytalanság.
Lelki táplálékot is adhat a balatoni ragyogás
Most van itt az idő, hogy ne a történésekről osszunk meg mindent, hanem önmagunkról, örömeinkről és bánatainkról. Mindig segít, ha a terheinket nem kell egyedül viselnünk – hangsúlyozta Mihályi Jeromos OSB, a Tihanyi Bencés Apátság perjele.
Elszálltak a balatoni ingatlanárak, Siófok gyakorlatilag betelt
Szinte minden ingatlant el lehet adni a Balaton körül. Kosmann Zsuzsanna, a balatonmáriafürdői Balatonfer­sing irodavezetője elmondta: jelenleg háromszor annyi érdeklődőjük van, mint amennyi eladó ingatlant tudnak kínálni. Egyes településeken a négyzetméterárak is „elszálltak”, nem ritka a majdnem másfél millió forintos sem.
Nacra 17 olimpiai selejtező – Nem sikerült a kvótaszerzés a Virág, Molnár kettősnek

Vitorlázásban Magyarországnak négy olimpiai helye van a 2021-es Tokiói Olimpiára.

Önkormányzati lakások épülnek Tihanyban a fiataloknak

Az Aranyház utca elején lévő négyezer négyzetméteres önkormányzati ingatlanon várhatóan ez év szeptemberben elkezdődhet az óvoda-bölcsőde építése, illetve a várva várt önkormányzati lakások kialakítása. A jó természeti adottságokkal rendelkező területen egy 800 négyzetméteres épületet emelnek, ennek földszintjén kap helyet három garzonlakás, a magasföldszintet a bölcsőde illetve a jelenlegi intézményből átköltöztetett óvoda foglalja majd el, míg […]

Nem kezdhető meg a balatonvilágosi építkezés

Nem kezdhető meg a balatonvilágosi volt úttörőtábor helyére tervezett építkezés – derül ki a Miniszterelnökség közleményéből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.  “Megsemmisítette a Miniszterelnökség a Balatonvilágos, Csokonai Mihály u. 1392 hrsz. alatti ingatlanra tervezett lakóépületre kiadott építési engedélyt, és új eljárás lefolytatására utasította a Somogy Megyei Kormányhivatalt” – írták.A Miniszterelnökség döntése értelmében a tervezett építkezés nem […]

Természetfilm készült a Ráckevei-Soroksári-Dunáról

Szendőfi Balázs RSD – A marasztalt folyó című természetfilmjében egy gazdag élővilágú és vadregényes vidék tárul a szemünk elé. Hazánkban már szinte nem is találni érintetlen természeti területeket, és ez többszörösen igaz a helyiek által csak RSD-nek hívott Ráckevei-Soroksári-Dunára és környékére, amely Budapestről indulva húzódik végig a Csepel-sziget keleti oldalán. Szendőfi Balázs legújabb természetfilmjének köszönhetően

Új kerékpárút épül Örvényes és Tihany között

A Hazai Építőgép Társulás Szolgáltató Zrt. építhet mintegy 11 kilométernyi kerékpárutat, közel 1,8 milliárd forintért. Az építés elnyeréséért nagy volt a tolongás. A két kerékpárút építésére szóló nyílt tenderek eredményeit a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. Az első tender a Dunaalmás és részben Neszmély közigazgatási területet érintő Eurovelo 6 kerékpárút megépítése volt. […]

Betört a tavasz a Balaton-partra!
Március utolsó szombatján igazi tavaszi idő várta a Balaton-partra látogatókat! A pompás idő minket is kicsalogatott, hogy körbenézzünk a tó körül, milyen is a várva várt tavaszillat!
Reklám