Vitorlázás

A kultúra, az újságírás és a vízimentés érdemelt Balaton-díjat
Átadták a Balaton-díjakat, a Balatoni Szövetség (BSZ) elismerését, amit 1994-óta a Balaton fejlesztésének elősegítéséért – a társadalmi, kulturális, sport vagy éppen gazdasági területen végzett kiemelkedő teljesítményekért – ítél oda a tóparti önkormányzatokat tömörítő szervezet.
Márton-napi lámpásjárás 2020 Keszthely

2020. november 11-én rendezik meg Keszthely hagyományos Márton napi rendezvényét, a lámpásjárást.

Döntött Balatonfüred: több rendezvény is elmarad a járvány miatt

Elmarad a Füred Gasztro, a Füredi Adventi táncgála rendezvényei, és nem rendezik meg a felnőtt és gyermek karácsonyi hangversenyeket sem.

9. Vendée Globe - 70 nap alatt a Föld körül?
9. Vendée Globe - 70 nap alatt a Föld körül?
Reklám
A Kis-Balaton titokzatos településének titokzatos műtárgya

Mintha Tolkien regénybe csöppentünk volna - apró hobbit kunyhó csobogó víz és susogó nádasok közt

Brutális videó a veszprémi ékszerbolt kirablásáról
Szerda délután rabolta ki a fiatal férfiakból álló banda az ékszerboltot Veszprémben. Nézd meg a videót a rablásról.
Fantasztikus panorámát nyújtó sétányt alakítanak ki Fonyódon

Nem csak egy látványos turistavonzó attrakció, hanem a horgászok paradicsoma is lehet az új fonyódi sétány.

VeszprémFest Classic 2021
None
Veszprémfest 2021: itt vannak az első hírmorzsák!
Nyolc napon át, három helyszínen, minden idők legizgalmasabb fesztiválkínálatával várja látogatóit jövőre a VeszprémFest.
Kiállítás nyílt Szőnyi István rézkarcaiból Keszthelyen

Egy magángyűjteményből nyitottak tárlatot a keszthelyi Balaton Színházban, amely Szőnyi István, az 1960-ban elhunyt festőművész rézkarcait tartalmazza. Szőnyi István képeiből nyílt kiállítás a Balaton Színház Simándy termében.  A festőművész és grafikus 1920-ban rendezte első gyűjteményes kiállítását a budapesti Ernst Múzeumban, ennek századik évfordulója tálcán kínálta a tárlat megrendezésének ötletét – olvasható a tvkeszthely.hu-n. A megnyitóünnepség […]

Biztonságosak a Balaton körüli gyógyfürdők
A Balaton körüli gyógyvizek továbbra is biztonságosan használhatók, a fürdők üzemeltetői mindent megtesznek ennek érdekében. A COVID 19 a medencék vízében és a Hévízi-tóban sem terjed, de a maszk használata a fürdőbe lépő vendégeknek kötelező. Természetesen a vízben nem kell maszkot viselni.
Kíváncsi vagy hogyan csatlakozik a Budapest-Balaton kerékpárút?
A 110 km hosszúságú Budapest-Balaton kerékpárút a fővárosból indul és Etyek, Székesfehérvár, valamint a Velencei tó érintésével lehet majd lejutni a Balatoni Birngakörre, mégpedig a 710-es főút és Balatonakarattya közötti szakasz kiépítésével.
Szünetel a balatonfenyvesi kisvasút a járvány miatt

Beszünteti a működést teljes vonalán a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút a pandémia második hullámának felélénkülés miatt – tájékoztatott közleményében a MÁV. Fenyves és Somogyszentpál között bizonytalan ideig pótlóbuszok járnak – olvasható a Telexen. Jelenleg két pótlóbusz közlekedik a vonatok helyett, az egyik Balatonfenyves és Somogyszentpál között, Imremajort és Pálmajort nem érintve, a másik járat Balatonfenyves-Imremajor-Pálmajor útvonalon […]

Reklám
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Emberi komédia szoborcsoport, Kővágóörs

Igencsak meglepődhet, aki ismeretlenül vetődne a Kővágóörs és Köveskál közti pusztára mondjuk egy kutyasétáltatás okán. A náddal benőtt Kornyi-tó partján ugyanis különös mementóként, néhány fémoszlopra installált, avantgárd kőszobor mered ki a táj lankái közül. Az első dolog, ami az ember eszébe villan a négy szürreális alakzat láttán, az a Húsvét-sziget kőfejei vagy a Stonehenge. Persze […]

Közel száz hajóval rajtol szombaton a XIV. Dér Kupa
Közel száz hajóval rajtol szombaton a XIV. Dér Kupa
Vendée Globe arcképcsarnok: Alexia Barrier - 4myPlanet
Alexia Barrier akár a kitartás szimbóluma is lehetne. Amikor elhatározta, hogy részt vesz a Vendée Globe 2020 projektben, az elinduláshoz a mérhetetlen eltökéltségére hagyatkozott. De az eltökéltségen kívül még számos eszköz állt a rendelkezésére: először is vállalatokat, intézményeket és mecénásokat tömörített projektje köré, hogy 2018 februárjában megszerezhesse a Le Pingouin-t - az IMOCA-t, mellyel Catherine Chabaud versenyzett a 2000-es Vendée Globe-on.
MVSZ pályázat a Balatonon kívüli területek támogatására
A vitorlássport fellendítése a Balatonon kívüli régiókban a célja annak a pályázatnak, amit a Magyar Vitorlás Szövetség írt ki és a sportágban tevékenykedő közösségek juthatnak anyagi támogatáshoz segítségével.
Közel 100 hajóval rajtol szombaton a XIV. Dér Kupa
2020 november 7-én a Balaton Last Minute Regattája néven rendezik meg a XIV. Dér Kupát a Balatonfői Yacht Clubban, mely az idei esztendő utolsó nagyhajós ranglistaversenye. A regattára csak online, a VIHAR rendszeren keresztül lehetett nevezni, 2020. november 2-án éjfélig. A Covid-19 járvány terjedése miatt a szervezők minden parti rendezvényt töröltek kivétel ez alól a szombat délutánra tervezett eredményhirdetés, ahol minden díjazott csapatból csak egy fő vehet részt.
XIV. Dér Kupa user manual (covid19)!
XIV. Dér Kupa user manual (covid19)!
Megvan a Vendée Globe pályahossza

Miután a rendezőség meghatározta azt a vonalat, amelynél a versenyzők nem mehetnek délebbre, kiszámolható lett a pálya elméleti hossza. Ez 24 296 tengeri mérföld, azaz 44 996 kilométer. Az angolul Antarctic Exclusion Zone-nak nevezett övezet a biztonságot hivatott szolgálni, ebben drasztikusan megnő a jégheggyel való ütközés veszélye. És mivel a helyzet rendre változik, úgy a

Tele vannak gombával az erdők - Mire figyeljünk a gyűjtésnél?
Az utóbbi hetek időjárása kedvezett a vadon termő gombáknak, tömegével jelentek meg az erdőkben. A szép őszi időben sokan indulnak túrázni, kirándulni és sokan kaptak kedvet a gombagyűjtéshez is. Sokszor állt a sor a Veszprémi Vásárcsarnok gombaszakellenőrének asztalánál is, aki az elmúlt hetek tapasztalatai alapján elsősorban a gyűjtés szabályaira hívja fel a figyelmet.
Ismét átírta a tihanyi Garda Fesztivál programját a koronavírus-járvány

A tihanyi Gardália, a Garda Fesztivál, a balatoni halászok és a balatoni hal ünnepe, az őszi szezon évadzáró rendezvénye.

Reklám
Az ősszel is rabul ejtő balatoni település: Szigliget

Szigliget az egyik legkedveltebb balatoni fürdőhely, és egyben népszerű kirándulóhely is: minden évszakban mágnesként vonzza a turistákat.

Idén is lesz tihanyi Gardália - kicsit másképp
Ha november, akkor Garda Fesztivál, amely lassan két évtizede Tihany egyik leglátogatottabb eseménye, és az egész Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb őszi programja. Az idei évben minden más, és ez vonatkozik a Gardáliára is, viszont a legfontosabb nem változott: hogy lesz, csak kicsit másmilyen, mint az eddigiek.
Ki kellett menteni egy férfit a vízből Keszthelyen

Vízbe esett Keszthelyen, a hajóállomáson egy férfi, akinek először a járókelők próbáltak segíteni, ám a móló adottságai miatt ez nem volt lehetséges. Így a mentőszolgálat szakemberei húzták ki a bajba jutott személyt – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére 2020. november 3-án 18 óra 21 perckor érkezett a bejelentés arról, hogy […]

Hétvégi balatoni programajánló
Ezen a hétvégén is több tucat program vár a tó körül. Mi most megmutatjuk a legjobbakat, hogy neked könnyebb legyen a választás.
Napsütésre érkeznek a hajnali mínuszok

Pénteken sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás, de reggel és délelőtt párás, ködös tájak előfordulhatnak. Gyenge, mérsékelt marad a szél. Hajnalban helyenként gyengén fagyhat, délután 8-13 fokra van kilátás. Szombaton a párás, ködös hajnalt sokfelé napos idő követi. Az északi tájakon élénk lehet a délkeleti szél. Délután 6-14 fok valószínű, a ködösebb területeken alacsonyabb lesz a csúcshőmérséklet.  […]

Változások a Nemzetközi Vitorlás Szövetségnél

A kínai Li Csüan-haj (Quanhai Li) lett a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (WS) elnöke. A posztra négyen kandidáltak, az első körben az eddigi elnök, a dán Kim Anderson kapta a legtöbb voksot (53), őt követte Li (39), a spanyol Gerardo Seeliger (21) és az uruguayi Scott Perry (15). Utóbbi kettő így kiesett. A második fordulóban viszont

Nem fogjátok kitalálni melyik retró üdítő került idén ősszel újra forgalomba

Bár a cukortartalmát és a szintetikus adalékokat száműzni kellett az eredeti receptúrából az egészségesség jegyében, de a szocializmus sláger itala visszatért: már beszerezhető a megújult Bambi. Dorogi Évának két évbe telt megszerezni a Bambi védjegyét, de fel sem merült benne, hogy más néven lépne be a prémium üdítők magyar piacára. Addig egy másik védjegy tulajdonosa, […]

Vendée Globe arcképcsarnok: Clarisse Cremer - Banque Populaire X
Clarisse üzleti útjai okán eddig még csak repülővel kerülte meg a Földet. Üzleti diplomáját egy amerikai és a párizsi HEC egyetemen szerezte, majd a HEC vitorlás klubjának elnöke lett. Már ekkor nyughatatlan volt, óceáni útról álmodozott.
Az egykori gyenesdiási kőbánya fehér sziklafalai

A valamikor murvabánya óriási gödrét lassan visszahódítja a temészet, s közben óriási erejével meséssé alakítja.

Aktív hajóosztályok 2021
Az MVSZ Elnöksége a 142/2020 számú határozatával a beérkezett hajóosztály aktivitási pályázatokat elfogadta a Titkárság értékelése alapján, és aktív hajóosztálynak nyilvánítja az alábbi hajóosztályokat.
Előzzük meg a konfliktusokat a Balatonon

Sűrű nyári hétvégéken hat-nyolc versenyt is szerveznek egyidejűleg a hazai vizeken, miközben a túrázni vágyó hajósok is ellepik a tavakat. Amikor a versenyterület és a versenyen kívüli hajók haladási iránya találkozik, az érintettek konfliktusba kerülhetnek. A versenyek szervezőinek engedélyeztetési eljárást kell követniük, így azok idejét és helyszínét a Nemzeti Közlekedési Hatóság teszi közzé. Azaz egy

Legalább százéves fadereglyére bukkantak a balatoni búvárrégészek
Legnagyobb tavunk gazdag leletanyagot rejthet, és el is kezdődhet a Balaton búvárrégészeti felderítése, ahogy arról már korábban beszámoltunk. Azóta a szakemberek egy merülés során Tihanynál találtak is egy fadereglyét a mederben.
A Balatonba esett egy férfi a Keszthelyi hajóállomáson
A keszthelyi hajóállomáson esett a Balatonba egy férfi. Először járókelők próbáltak segíteni rajta, majd a mentőszolgálat munkatársai, végül a vízirendőröknek sikerült kihúzni a tóból.
Elmaradnak Hévíz őszi és téli rendezvényei a járványügyi helyzet miatt

100% Biztonság, 100% Hévíz - ez a mottója - a mostani pandémiás helyzetben - az egyedülálló gyógytó városának, Hévíznek.

Vízbe esett férfit mentettek ki Keszthelyen
A keszthelyi hajóállomáson mentettek ki egy vízbe esett embert a vízirendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai.
5 milliárdos beruházással a Balaton legjobb strandját alakítják ki Keszthelyen

A várhatóan 2022-ben induló fejlesztés révén a keszthelyi part nem csak nyáron, hanem egész évben vonzó lesz a turisták számára.

Többmilliárdos beruházással a Balaton legszuperebb strandját alakítják ki Keszthelyen

A várhatóan 2022-ben induló fejlesztés révén a keszthelyi part nem csak nyáron, hanem egész évben vonzó lesz a turisták számára.

Ingyenes a parkolás a Balatonnál is

A koronavírus világjárvány terjedésének csökkentése érdekében nem kell parkolási díjat fizetni a helyi közutak, valamint az önkormányzatok illetve az állam tulajdonában álló területeken.

Póráza vonszolta a mozgó autó után a kocsiból kizuhant vizslát Keszthelynél - videó
Egy sofőr nyitott autóval szállított vizslákat a 71-es főúton, de az egyik állat a keszthelyi körforgalomban kiesett vagy kiugrott a kocsiból.
Drága kikötőárak miatt kivonul Palmáról a Sunsail Charter

A yaacht charter világ vezető cége az amerikai Sunsail felmondja kikötőhelyeit a magas árak mia Palma de Mallorcán

Mesés drónfotók a szigligeti Óvári-kilátóról és az őszi Balatonról

Királyné szoknyája - így nevezik a Szigligeten mindössze 182 méterre magasodó vulkáni kúpot, melyen az Óvári-kilátó áll.

A tulajdonos szerint mégsem szállítás okozhatta az elefántok halálát
Október végén erősítette meg René Caselly, hogy elpusztult Mambo és Betty, akik az ifj. Richter József vezette Magyar Nemzeti Cirkusszal Somogyot is megjárták. A NÉBIH állatkínzás vétségének gyanúja miatt bűntetőfeljelentést tett.
Egész évben programokkal várja négylábú vendégeit a keszthelyi Kutyás Park

Dogtóber névre keresztelt tematikus nappal ünnepelte a Halloweent a Keszthelyi Kutyás Park közössége. Meleg italok voltak csapon a kellemes őszi időben lezajlott rendezvényen, de decemberre is tervben vannak hasonló programok a park területén. Az egyik fő célkitűzésünk az volt a kutyás strand megnyitása után is, hogy nem csak a szezonban, nyárban gondolkozunk, hanem elő- és […]

Nem dolgozhatna a Balatonon az elsüllyedt kotróhajó
Eredeti dokumentumai szerint nem is dolgozhat a Balatonon a közelmúltban a tóban elsüllyedt kotróhajó – legalábbis ez derült ki miután a Világgazdaság megkeresésére, Budapest Főváros Kormányhivatala ellenőrzési eljárást indított a helyzet tisztázása érdekében.
Reklám